08.02.2007. / 16:37

Autor: Ana Kirin

USKOK

Zbog krijumčarenja ljudi prijavljene 33 osobe

Od 33 prijavljene osobe, njih 15, od kojih 13 hrvatskih te po jedan makedonski i srbijanski državljanin sa statusom boravka u Hrvatskoj, sprovedeno je u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu, a za šest hrvatskih i stranih državljana koji nisu bili dostupni policiji raspisana je potraga

Policija je u četvrtak 8. veljače Uredu za suzbijanje organiziranog kriminala, USKOK-u, kazneno prijavila 33 osobe zbog osnovane sumnje da su počinili 19 kažnjivih djela protuzakonita prebacivanja osoba preko državne granice, izvijestio je na konferenciji za novinare ravnatelj Policije Marijan Benko. Ukupno 15 osoba, od kojih 13 hrvatskih te po jedan makedonski i srbijanski državljanin sa statusom boravka u Hrvatskoj, sprovedeno je u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu. Za šest hrvatskih i stranih državljana koji nisu bili dostupni policiji raspisana je potraga. "Rezultat je to akcije nekoliko hrvatskih policijskih uprava provedene u koordinaciji s USKOK-om i u suradnji s policijama i pravosudnim tijelima Slovenije, Bosne i Hercegovine, operativnog naziva Put", rekao je Benko.

Tijekom kriminalističke obrade, uhićenja i pretraga u cijeloj Hrvatskoj u akciji je sudjelovalo ukupno 210 policijskih službenika kriminalističke policije i 40 službenika interventne policije. Provedeno je 36 pretraga stanova, obiteljskih kuća i drugih prostorija koje su rabili članovi organizirane kriminalne skupine, među ostalim i za smještaj ilegalnih migranata. "Pronađeno je i više komada raznog oružja i streljiva te raznih predmeta koje su počinitelji upotrebljavali pri počinjenju kažnjivih djela", kazao je Marijan Benko te izvijestio da je od srpnja 2006. godine organizirana kriminalna skupina protuzakonito prebacila preko državne granice najmanje 300 ilegalnih migranata i za to pribavila protupravnu imovinsku korist od najmanje milijun kuna. Glavni organizator je 37-godišnji hrvatski državljanin R.K. koji je pribavio protupravnu imovinsku korist od pola milijuna kuna.

Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan rekao je da je od 15 sprovedenih u Istražni centar, koji će biti ispitani tijekom dana, njih pet već osuđivano zbog krijumčarenja ljudi, koje poprima sve šire razmjere, pa policija i USKOK poduzimaju opsežne akcije suzbijanja. Dodao je da je u kaznenom postupku, osim te, još 12 organiziranih skupina te da je 2005. i 2006. godine procesuirana 131 osoba. "Preko državne granice ilegalno je prebačeno 870 osoba i ostvareno oko pola milijuna eura prometa", rekao je Cvitan, napomenuvši da je za to kažnjivo djelo u Hrvatskoj zapriječena zatvorska kazna od jedne do deset godina.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika