06.06.2003. / 00:00

Autor: Marko Ćustić

ACCRA

GHANA NIJEČE DA JE DOBILA NALOG ZA UHIĆENJE TAYLORA


Vlada Ghane zanijekala je da je od Međunarodnog kaznenog suda za zločine na tlu Sierra Leonea dobila nalog za uhićenje liberijskog predsjednika Charlesa Taylora. NJega je taj sud optužio za ratne zločine počinjene u Sierra Leoneu. Taylor se u glavnom gradu Ghane Accri nalazio na međunarodnim pregovorima kako da se dovrši rat u Sierra Leoneu, a tu priliku su vodeći ljudi Međunarodnog kaznenog suda željeli iskoristiti kako bi ga uhitili. Dok se nalazio u Ghani objavljeno je da je protiv njega podignuta optužnica, no, vlasti Ghane tvrde da one nisu primili nikakav službeni zahtjev da uhite Taylora, pa ga nisu ni imale na temelju čega spriječiti da otputuje. Čim je čuo za optužnicu on je napustio teritorij Ghane i vratio se u rodnu Liberiju.
Tamo je došlo do vojnog udara, koji je Taylor, vrativši se u zemlju uspio slomiti. On je smjesta smijenio svojeg potpredsjednika Moisesa Blaha, koji je, navodno, stajao iza vojnog udara. Njegova vlast je vrlo klimava, jer dvije velike pobunjeničke grupacije polako nastupaju prema glavnom gradu Monroviji, a i njegovi najbliži suradnici otkazuju mu poslušnost. Taylor trenutno kontrolira manje od polovine teritorija Liberije.

Vezane vijesti

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Članovi obitelji poginulih iz Lovasa i predstavnici lokalnih vlasti u Lovasu, koji su u utorak u Beogradu nazočili izricanju presude četrnaestorici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika