16.03.2007. / 10:36

Autor: Robert Bajruši

Dijamanti su vječni

Zagorec treba biti samo prvi u nizu optuženih

Vladimir Zagorec simbolizira nemoralan način bogaćenja u današnjoj Hrvatskoj. To nije nikakvo otkriće niti se o ovom generalu-geometru može napisati nekakav novi podatak.

Teoriju prema kojoj je pravda spora, ali dostižna, u hrvatskim okolnostima treba uzimati s popriličnom rezervom. U proteklih 17 godina uglavnom mediji, otkrili su "mali milijun" slučajeva drastičnog kršenja zakona, a skoro nitko od osumnjičenih nije završio iza rešetaka. Prozvani su, uglavnom, i dalje u svojim domovima i u javnosti uživaju status uglednih poduzetnika, koji su se dokazali u teškim tranzicijskim uvjetima. Manje-više mogu biti poprilično sigurni da se državni organi više ne namjeravaju baviti načinom kako su stekli bogatstvo jer svi znamo da je "prošlo previše vremena i pokušaj vraćanja stvari na početak, izazvao bi kolaps gospodarstva". A ono je doista u neviđenom zamahu…

Zato je vijest o uhićenju Vladimira Zagorca, koga su u Beču slobode lišili agenti Službe za borbu protiv terorizma, prije izuzetak koji potvrđuje pravilo nego najava obračuna s kriminalcima. Makar je realno očekivati kako će Zagijevi odvjetnici poduzeti sve što mogu kako bi odgodili izručenje Hrvatskoj, lijepo je znati kako je domaće pravosuđe ovaj puta promptno reagiralo. Još jednom ću kazati, možda će izručenje uslijediti tek za nekoliko tjedana ili čak duže, ali važno je da je proces pokrenut.

Vladimir Zagorec simbolizira nemoralan način bogaćenja u današnjoj Hrvatskoj. To nije nikakvo otkriće niti se o ovom generalu-geometru može napisati nekakav novi podatak. Turopoljski geodet, zatim šofer Ivana Čermaka, a onda bez minute ratnog staža u rekordnom roku postaje general, najodlikovaniji časnik Hrvatske vojske i raspolaže sa stotinama milijuna kuna i maraka, koje su odlazile za kupnju oružja. Nije tu bilo nikakvih računa niti se znalo koliko novca je potrošeno i na što.

Ali bilo je vidljivo da je Zagorec još prije 2000-te postao bogat čovjek. Vozio je skupocjeni BMW, živio turbo-raskošno i svima je bilo jasno da svu imovinu nije mogao steći uz generalsku plaću od 7-8.000 kuna. Trebalo je proći sedam godina dok na vlastitom procesu, Hrvoje Petrač nije iznio podatak kako je Zagorec iz Ministarstva obrane odnio dragulje vrijedne pet milijuna dolara. Bizaran je podatak da se radi vjerojatno o tek manjem dijelu novca i dragocjenosti kojima je raspolagao, a kasnije su se "zagubili". U međuvremenu je postao uspješan poslovni čovjek koji kupuje građevinska zemljišta vrijedna desetke milijuna eura, posjeduje tvrtke u Hrvatskoj i Austriji, a u središtu Zagreba živi u basnoslovno vrijednom stanu. Trenutno je taj stan zamijenio za bečki pritvor i sada očekuje izručenje, koje će se možda odužiti na nekoliko mjeseci.

Ali u ovom slučaju, vrijeme je ipak manje važno. Vladimir Zagorec će za deset dana ili deset mjeseci, morati odgovarati za nestanak dragulja, a da ih je iznio potvrdile su njegove nekadašnje bliske suradnice Terezija Barbarić i Snježana Šiprak kao i Ferdinand Jukić. Sasvim dovoljan broj svjedoka s kredibilitetom i informacijama koje nekadašnjeg generala mogu dovesti u vrlo tešku poziciju. Kada se zna da Zagorca nitko neće braniti: Stipe Mesić jer je borac protiv ratnih profitera, Ivo Sanader kome treba konkretni slučaj koji dokazuje da se vlada bori s kriminalom, a ratni veterani koji preziru generale što su čin stekli u uredima - postaje očito da nekadašnji MORH-ov logističar ulazi u najteže razdoblje svog života. Koje bi moglo potrajati nekoliko godina.

Vezane vijesti

Suđenje Zagorcu za obnovu Šporerove vikendice ponovno krenulo ispočetka

Suđenje Zagorcu za obnovu Šporerove vikendice ponovno krenulo ispočetka

Suđenje bivšem generalu i pomoćniku ministra obrane Vladimiru Zagorcu i ostalima optuženima za nezakonitu obnovu vikendice bivšeg potpredsjednika… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika