27.03.2007. / 18:12

Autor: Ana Kirin

IZVJEŠĆE EUROPSKOG PARLAMENTA

Prvi put službeno navedena 2009. kao godina ulaska Hrvatske u EU

U izvješću o napretku Hrvatske, koje je u utorak 27. ožujka u Bruxellesu Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta izglasao, nije prihvaćen dio amandmana u kojem se spominje mogućnost arbitraže u hrvatsko-slovenskom graničnom sporu. Odbačen je i dio amandmana u kojem je bila izražena "zabrinutost jer bi neke inicijative koje je poduzela hrvatska Vlada, posebice ponuda da podupre financiranje obrane generala i njezin zahtjev da bude prijatelj suda u slučajevima pred Haškim sudom mogla biti krivo interpretirana kao presumpcija nevinosti." Prvi puta u bilo kojem službenom dokumentu Europske unije, u izvješću Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta 2009. godina se navodi kao godina u kojoj bi Europski parlament mogao dati pristanak na članstvo Hrvatske.

Autor izvješća, austrijski zastupnik u Europskom parlamentu Hannes Swoboda, u svom je kompromisnom amandmanu iznio mogućnost međunarodnog posredovanja ili arbitraže kao načina za rješavanje hrvatsko-slovenskog spora oko granice. U njegovom amandmanu se od hrvatske i slovenske Vlade traži da iskoriste sve dostupne mogućnosti kako bi se postigao sporazum o otvorenim graničnim pitanjima, uzimajući u obzir do sada postignute sporazume i zaključke Europskog vijeća od 17. i 18. lipnja 2004. godine. Poziva ih se također da se suzdrže od bilo kakvih jednostranih poteza koji bi mogli potkopati takav sporazum.

"U slučaju da se takav sporazum ne postigne, pozivaju se dvije strane da razmotre pribjegavanje trećoj strani kroz posredovanje ili međunarodnu arbitražu kako bi se riješili sporna granična pitanja; traži od obiju strana da predstojeće mjesece iskoriste kako bi se dogovorili o biti spora ili o postupku za njegovo rješavanje, bilo posredovanjem ili arbitražom", navedeno je u Swobodinu kompromisnom amandmanu.

Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta je prvi dio ovog amandmana prihvatio većinom glasova, ali je odbacio drugi dio, u kojem je spomenuta arbitraža. Komentirajući takav ishod glasovanja, Hannes Swoboda je rekao da je došlo do "neuravnotežnog rezultata" u pogledu graničnog pitanja. Za to je posebno prigovorio zastupnicima Europske pučke stranke (EPP), koji nisu bili jedinstveni oko tog pitanja. "Ovo nije dobar rezultat za Hrvatsku, nadam se da će EPP na plenarnom zasjedanju biti više od pomoći", kazao je austrijski socijalist Swoboda.

Izvješće Vanjskopolitičkog odbora sljedećeg bi se mjeseca trebalo naći na dnevnom redu plenarnog zasjedanja Europskog parlamenta. Tada bi izvješće trebalo biti prihvaćeno kao rezolucija, odnosno pravno neobvezujući dokument.


Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika