28.03.2007. / 09:58

Autor: Ana Kirin

ODLUKA SENATA

Američka vojska kroz godinu dana treba napustiti Irak

Prema novom zakonu, američka bi vojska povlačenje iz Iraka trebala započeti već u roku od 120 dana i proces dovršiti do 31. ožujka 2008. godine

U utorak 27. ožujka američki je Senat prihvatio zakon o dodatnom financiranju američkih snaga u Iraku i Afganistanu sa 122 milijarde dolara u 2007. godini. U zakon koji je prihvaćen s 50 glasova za i 48 protiv ugrađene su i neobvezujuće odredbe koje kao cilj postavljaju povlačenje američkih borbenih postrojbi iz Iraka u roku od godine dana. Podržavši povlačenje iz rata u Iraku demokrati su, unatoč minimalnoj većini koju imaju u Senatu, Bushovoj administraciji zadali do sada najjači izazov.

Prema novom zakonu, američka bi vojska povlačenje iz Iraka trebala započeti već u roku od 120 dana i proces dovršiti do 31. ožujka 2008. godine. U Iraku bi nakon toga trebao ostati samo reducirani kontigent instruktora i savjetnika za iračku vojsku i policiju te snage koje bi se borile protiv al-Qaide.

Predsjednik George W. Bush još je prije glasovanja osudio namjeru Senata da donosi zakon kojim se utvrđuje raspored povlačenja američkih snaga iz Iraka. Ranije je najavio i kako će vetom onemogućiti da zakon stupi na snagu, a nakon njegova prihvaćanja iz Bijele kuće je priopćeno kako je "predsjednik razočaran što Senat nastavlja sa zakonom na koji će on staviti veto i koji nema izgleda stupiti na snagu".

O važnosti koju administracija pridaje donošenju tog zakona govori i činjenica da je glasanju prisustvovao i potpredsjednik Dick Cheney, po funkciji predsjednik Senata, kako bi iskoristio svoje pravo da glasa ukoliko ishod bude izjednačen.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika