28.03.2007. / 12:43

Autor: Ana Kirin

STUDENTI

Šesto djece branitelja imat će povlašten upis na fakultet

Hrvatska Vlada i Rektorski zbor sveučilišta u utorak 27. ožujka potpisali su novi sporazum o upisu branitelja i djece branitelja na fakultete. Po njemu će branitelji i invalidi te djeca poginulih, zatočenih i nestalih branitelja te stopostotnih vojnih invalida Domovinskog rata ove godine moći ostvariti pravo na izravan upis na fakultete izvan kvota, ukoliko na razredbenom ispitu samo prijeđu prag.

Ustavni sud je u prosincu 2006. godine proglasio neustavnom i ukinuo raniju odredbu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti po kojoj su djeca svih ratnih dragovoljaca imala pravo na upis izvan kvota, a na nekim su fakultetima imali pravo prvenstva pred redovnim kandidatima. Na taj je način izvan kvota upisivano i do 25 posto studenata iznad kapaciteta fakulteta. Prošle godine tako se na fakultete više od 5 tisuća kandidata, a nova bi odredba taj broj ove godine trebala spustiti na 600.

Prema sporazumu će Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti svim zainteresiranim kandidatima platiti pripremne tečajeve za razredbene ispite u vrijednosti do 2000 kuna po studentu.

U utorak navečer održana je i izvanredna sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu, na kojoj su predstavnici studenata u tom tijelu stavili suspenzivni veto na odluku o novim školarinama za akademsku godinu 2007./2008. Odlučivanje o školarinama tako je odgođeno za najmanje tjedan dana.

Kako je nakon sjednice izjavila članica Senata, studentica Fakulteta elektrotehnike i računarstva Ana Marija Friganović, studenti su uložili veto jer smatraju da nove školarine dodatno opterećuju studente i da bi Senat trebao raspravljati o mogućnostima poboljšanja sustava kreditiranja i stipendiranja studenata. Neposredni povod veta, kazala je Ana Marija Friganović, bio je to što su studenti tek na sjednici Senata dobili prijedlog novih školarina, pa ga nisu ni mogli razmotriti.

Državni tajnik za visoko obrazovanje Slobodan Uzelac, koji je također bio na sjednici Senata, izjavio je da bi pitanje školarina trebalo najprije raspraviti na Rektorskom zboru visokih učilišta jer, kako je rekao, nije mudro da se takvo konceptualno pitanje raspravlja na pojedinačnom sveučilištu, makar to bilo i zagrebačko Sveučilište.

Članovi Socijaldemokratske studentske unije i Foruma mladih SDP-a pozvali su članove Senata da potpišu njihovu peticiju kojom nastoje spriječiti povećanje školarina za oko 15 posto, a koju je do sada potpisalo već više od četiri tisuće građana.

Vezane vijesti

Vlada manipulira studentima

Vlada manipulira studentima

Plenum Filozofskog fakulteta danas je reagirao na izostanak odluke Vlade RH o subvencioniranju troškova 2. godine diplomskoga studija, koja je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika