02.04.2007. / 09:09

Autor: Ana Kirin

PRIRODNA KATASTROFA

Tsunami na Pacifiku

Prema prvim izvješćima, najmanje 10 osoba poginulo je u udaru tsunamija na zapadnu obalu Solomonskog otočja

Rano ujutro u ponedjeljak 2. travnja Solomonsko je otočje pogodio snažan potres, magnitude 7,6 stupnjeva po Richteru. Već je zbog toga objavljeno upozorenje za tsunami na južnom Pacifiku i blaže upozorenje za Havajsko otočje.

Potres je zabilježen u 07:39 sati po lokalnom vremenu na oko 10 kilometara pod oceanskim dnom, 350 kilometara sjeverozapadno od Honiare, glavnog grada Solomonskog otočja, objavio je američki Geloški institut. Neke seizmološke službe jačinu potresa procjenile su na čak 8,1 stupanj po Richteru.

Prema procjenama Pacifičkog centra za tsunamije, smještenog na Havajima, snaga potresa bi mogla izazvati razoran tsunami. Stoga je taj centar izdao upozorenje za Solomonsko otočje i susjednu Papuu Novu Gvineju. Australske vlasti upozorenje su objavile i za Australiju i Novi Zeland.

Valovi tsunamija već su pogodili zapadnu obalu Solomonskog otočja. Tamošnje vlasti objavile su da su u gradu Gizo zabilježeni valovi visoki nekoliko metara netom prije nego su prekinute sve komunikacijske veze u regiji.

Prema prvim izvješćima, na tom je području već poginulo najmanje 10 osoba. Lokalne vlasti strahuju da će taj broj narasti, kako dolaze vijesti o uništenju okolnih sela.

Vezane vijesti

Radijacija u Fukushimi veća nego se tvrdilo

Radijacija u Fukushimi veća nego se tvrdilo

Radioaktivno zračenje u nuklearnoj elektrani Fukushimi Daiichi još uvijek je iznad prosjeka i sve je manje vode koja hladi oštećenu jezgru reaktora,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika