09.04.2007. / 17:43

Autor: Ana Kirin

UKRAJINA

Parlament zahtijeva nove predsjedničke izbore

Ukrajinski parlament objavio je u ponedjeljak 9. travnja kako će prijevremene parlamentarne izbore podržati samo ako se istovremeno s njima održe i predsjednički izbori. Iako paramentarna većina nema ovlasti da izazove prijevremene predsjedničke izbore, ta je prijetnja ipak jasan pokazatelj koliko je dubok jaz između predsjednika Viktora Juščenka i njegova protivnika premijera Viktora Janukoviča.

Predsjednik Juščenko prošlog je tjedna raspustio parlament i raspisao nove parlamentarne izbore za 27. svibnja, a Janukoviča i njegovu parlamentarnu većinu optužio je za pokušaj uzurpiranja vlasti.

Premijer Janukovič pak smatra da je taj potez neustavan i odbija ga provesti. Zajedno sa 258 pristaša među ukupno 450 zastupnika u ukrajinskom parlamentu, Janukovič je podnio žalbu ustavnome sudu. Početak saslušanja s time u vezi očekuje se ovaj tjedan.

Janukovičevi pristaše iz parlamenta u svom priopćenju navode kako se ne protive prijevremenim izborima, već ilegalnom raspisivanju tih izbora. Dodaju da, održi li prijevremene parlamentarne izbore, Ukrajina mora održati i prijevremene predsjedničke izbore kao i referendum o traženju članstva u NATO-u.

Vezane vijesti

Španjolska je jednostavno bolja

Španjolska je jednostavno bolja

Premda je ogled Španjolske i Francuske u četvrtfinalu Europskog prvenstva ponudio slab i siromašan nogomet, španjolski izbornik Vicente Del Bosque… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika