12.04.2007. / 19:49

Autor: Stjepan Marković

TURSKA

Načelnik glavnog stožera najavio napade na Kurde u sjevernom Iraku

"S vojnog stajališta, vojna operacija u sjevernom Iraku mora biti poduzeta", rekao je general Yasar Buyukanit

General Yasar Buyukanit, načelnik turskog glavnog stožera pozvao je u četvrtak na vojnu operaciju u sjevernom Iraku protiv kurdskih militanata iz Turske koji se ondje skrivaju. Turske vlasti optužile su pripadnike kurdske pobunjeničke skupine PKK da koriste baze u sjevernom Iraku za napade na Tursku. Oni su ponovno zatraži od vlade u Bagdadu i američkih snaga u Iraku da poduzmu akciju protiv gotovo 4.000.

"S vojnog stajališta, vojna operacija u sjevernom Iraku mora biti poduzeta", rekao je general Yasar Buyukanit na novinskoj konferenciji, dodajući ipak kako je za takav korak prvo potrebna politička odluka turske vlade.

Ankara je dala do znanja da po međunarodnom pravu zadržava pravo da pošalje svoje snage u sjeverni Irak ako Irak i Washington nastave zanemarivati njezine zahtjeve.

Tursku su osobito zabrinule nedavne izjave lidera iračkih Kurda Masuda Barzanija da će irački Kurdi intervenirati u većinski kurdskim turskim gradovima ako Ankara intervenira u sjevernom Iraku.

Buyukanit je rekao da je turska vojska dobila obavještajne informacije da će kurdski gerilci pojačati svoje aktivnosti u Turskoj od svibnja. Turska vojska je već prije izvodila napade na PKK-ove baze u sjevernom Iraku.

Turske oružane snage izgubile su zadnjih dana desetoricu vojnika u sukobima s kurdskim militantima na jugoistoku Turske. Poginulo je i oko 29 boraca PKK-a.

Više od 30.000 ljudi poginulo je otkako je PKK 1984. pokrenuo oružanu borbu za domovinu na jugoistoku Turske.

SAD i EU, kao i Turska, PKK su proglasili "terorističkom organizacijom".

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika