Objavljeno u Nacionalu br. 597, 2007-04-24

Autor: Nacionalova redakcija

KARIJERA I NOVAC

Američki CMC kupuje sisačku željezaru

Commercial Metals najavljuje obnovu Valjaonice po uzoru na svoju željezaru u Poljskoj

Valjaonica cijevi, bivša Željezara Sisak, napokon bi mogla dobiti vlasnikaValjaonica cijevi, bivša Željezara Sisak, napokon bi mogla dobiti vlasnikaAmerička kompanija Commercial Metals Company (CMC) predala je nedavno Hrvatskom fondu za privatizaciju ponudu za kupnju Valjaonice cijevi Sisak putem svoje švicarske podružnice CMI. Bila je to jedina ponuda za kupnju Valjaonice Sisak i ocijenjena je povoljnom. CMC je ponudio 37 milijuna kuna za dionice tvrtke, kao i ulaganja u nepokretnu imovinu i garancije za dovoljan obrtni kapital uz preuzimanje svih obveza prema državi, bankama i komercijalnim vjerovnicima tvrtke u iznosu većem od 250 milijuna kuna. Nadalje, u svojoj ponudi CMC je naveo kako je spreman zadržati osnovnu djelatnost kompanije, odnosno proizvodnju cijevi.

Razmotrit će i značajno moderniziranje kapaciteta za taljenje Valjaonice cijevi Sisak te poboljšanja u zaštiti okoliša nužna za zadovoljenje visokih standarda CMC-a u ovom području. CMC će također razmotriti ulaganja u Valjaonicu cijevi Sisak koja će omogućiti tvrtki da postane značajan igrač u industriji čelika u središnjoj i jugoistočnoj Europi. Tvrtka planira investicijski program od 517 milijuna kuna, od čega je u idućih pet godina za ulaganja u nepokretnu imovinu namijenjeno 206 milijuna kuna, dok će ostatak biti usmjeren u obrtni kapital. Kompanija je potpisala i socijalni sporazum sa sindikatima kojim se jamči zadržavanje broja zaposlenika u iduće tri godine, što je dio nastojanja tvrtke u održavanju dobrih odnosa sa zaposlenicima. Prema riječima čelnih ljudi CMC-a, postoje velike sličnosti između nje i tvrtke u Poljskoj CMC Zawiercie, koju su kupili 2003., a koja se nekada nalazila u nezavidnom položaju te je trebala ozbiljnog investitora. CMC ju je pretvorio u kompaniju s izvanrednim rezultatima i snažnom pozicijom na tržištu srednje i istočne Europe.

Vezane vijesti

"Željezara pokazuje da se može javno-privatno"

"Željezara pokazuje da se može javno-privatno"

Premijer Zoran Milanović i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić posjetili su danas sisačku Segesticu, tvrtku koja obnavlja proizvodnju i vraća se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika