24.04.2007. / 09:48

Autor: Ana Kirin

SREBRENICA

Nizozemski sud bošnjačkoj udovici omogućio pristup povjerljivim dokumentima

Sud u Utrechtu u Nizozemskoj izdao je u ponedjeljak 23. travnja nalog ministarstvu obrane da udovici žrtve genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici omogući pristup povjerljivim dokumentima.

Sud je tako odobrio zahtjev Bošnjakinje koja trenutačno živi u Nizozemskoj i čiji je suprug, Rizo Mustafić radio kao inženjer za "Dutch Bat", bataljun nizozemskih "plavih kaciga" koji je trebao štititi srebreničku enklavu.

Rizo Mustafić je u srpnju 1995. godine trebao s nizozemskim vojnicima izaći iz Srebrenice, ali je ostao u pozadini. Tako su ga, kao i 8 tisuća muslimanskih muškaraca i dječaka, ubile snage bosanskih Srba, koje su tamo počinile genocid, što je nedavno potvrdio i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju.

Mustafićeva je udovica od nizozemske države zatražila odštetu, a njezini odvjetnici pristup dokumentima koje je ministarstvo obrane označilo kao povjerljive.

Nakon izvješća objavljenog 2001. godine u kojem je priznala da je svoje vojnike poslala u "nemoguću misiju" u Srebrenicu, nizozemska je vlada podnijela kolektivnu ostavku. Međutim, vlada u Den Haagu stalno je tvrdila da su za pokolj odgovorni bosanski Srbi. Za zločin se nije htjela ispričati budući da su njezine snage bile pod zapovjedništvom Ujedinjenih naroda.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika