26.04.2007. / 17:25

Autor: Ana Kirin

UKRAJINA

Komunisti iz parlamenta prijete predsjedniku

Zastupnici u ukrajinskom parlamentu iz redova vladine proruski orijentirane koalicije zaprijetili su u četvrtak 26. travnja smjenom predsjednika Viktora Juščenka, nakon njegove odluke o odgodi datuma novih parlamentarnih izbora.

Nekoliko članova koalicije, uglavnom komunisti, postavljaju pitanje "pokušaja uzurpacije vlasti" od strane predsjednika i pripremaju plan rezolucije o njegovoj smjeni.

Međutim, prema ocjenama promatrača, izgledi za realizaciju njihove prijetnje vrlo su maleni. Koalicija naime nema dovoljan broj glasova da bi to realizirala na vrijeme.

Čak i kad bi tu dugu i zamršenu proceduru započela većina zastupnika, njih 226, a koalicija ih ima između 250 i 260, postupak smjenjivanja trebale bi odobriti tri četvrtine parlamentaraca, što znači njih 338 od ukupno 450.

Politički analitičar Vadim Karasjov s Instituta za globalne strategije u Kijevu smatra da je riječ o strateškoj mjeri čija je svrha zaplašiti predsjednika. "Ona ne može biti ostvarena, jer zastupnici jednostavno nemaju dovoljno glasova", komentirao je Karasjov.

Vezane vijesti

Španjolska je jednostavno bolja

Španjolska je jednostavno bolja

Premda je ogled Španjolske i Francuske u četvrtfinalu Europskog prvenstva ponudio slab i siromašan nogomet, španjolski izbornik Vicente Del Bosque… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika