26.04.2007. / 18:05

Autor: Ana Kirin

IZBJEGLICE

Mesić: Povratak izbjeglih je jedan od prioriteta Hrvatske

Hrvatska je u četvrtak preuzela jednogodišnje predsjedanje Regionalnom inicijativom za migracije, azil i izbjeglice

Predsjednik Stjepan Mesić sastao se u četvrtak 26. travnja s voditeljem Misije UNHCR-a u Hrvatskoj Jeanom Claudeom Concolatom te mu je zahvalio na njegovom angažmanu u Hrvatskoj. Tom prilikom Mesić je naglasio kako je povratak izbjeglih i prognanih jedan od prioritetnih zadataka države i njezin nesporni interes, objavio je Ured predsjednika.

Concolato je pak kazao kako je vidljiva pozitivna promjena u Hrvatskoj od vremena kada je stupio na svoju dužnost pa do danas. "No, ako se može reći da je istina kako se sada vidi svjetlo na kraju tunela, istina je i to da iz tunela još nismo izašli", dodao je.

Mesić i Concolato razgovarali su i o nekim specifičnim zadacima UNHCR-a, a najavljeno je i objavljivanje studije izrađene u suradnji sa zagrebačkim sveučilištem o održivosti povratka izbjeglica u Republiku Hrvatsku.

Predsjednik je iznio procjenu kako ne bi bilo dobro naglo prekidati djelovanje međunarodne zajednice u Hrvatskoj, jer "još ima dosta stvari koje treba uraditi".

Hrvatska je također u četvrtak od Bosne i Hercegovine preuzela jednogodišnje predsjedanje Regionalnom inicijativom za migracije, azil i izbjeglice (MARRI). To preuzimanje dogodilo se na sastanku regionalnog foruma inicijative u Sarajevu, gdje je Hrvatsku predstavljao nacionalni koordinator MARRI-ja, pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Pjer Šimunović.

Hrvatska će inicijativom predsjedati od travnja 2007. do travnja 2008. godine, a Šimunović je u Sarajevu predstavio prioritete njenog predsjedanja: jačanje suradnje između država članica MARRI i Europske unije, unapređenje koordinacije radi učinkovitije borbe protiv ilegalnih migracija, krijumčarenja i trgovanja ljudima u zemljama članicama MARRI-ja te intenziviranje regionalne razmjene informacija i iskustava u svrhu jačanja suradnje i smanjenja ilegalnih migracija.

Države članice Regionalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice su Albanija, BiH, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i Srbija.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika