27.04.2007. / 18:23

Autor: Ana Kirin

BEOGRAD

Srbija i Rusija potpisale sporazum o vraćanju dugova

Predstavnci vlada Srbije i Rusije u Beogradu su u petak 27. travnja potpisali sporazum o reguliranju obveza bivšeg Sovjetskog Saveza po obračunima vezanim za robni promet između SSSR-a i SFRJ .

U beogradu je također potpisan Protokol između srpskog ministarstva financija i ministarstva rudarstva i energetike te ministarstva financija Rusije o usuglašavanju popisa robe i usluga koje se isporučuju kako bi se "prebila" dugovanja Rusije Srbiji.

SSSR je bivšoj SFRJ dugovao ukupno 1,29 milijardi klirinških dolara, a nakon sukcesije Srbiji i Crnoj Gori pripao je 491 milijuna klirinških dolara to jest oko 306 milijuna američkih dolara, od čega je 94,2 posto pripalo Srbiji.

Koordinator ministarstva financija srbijanske vlade Milan Parivodić izjavio je u petak da će od ukupne svote duga 105,5 milijuna dolara biti uloženo u revitalizaciju agregata hidroelektrane "Đerdap 1", a 188,2 milijuna dolara za reguliranje duga tvrtke "Srbijagas" ruskom Gazprom-u, za plin isporučen u razdoblju od 1994. do 2000. godine. Prema Parivodićevim najavama, ostatak novca od kamata na ruski dug bit će uložen u izgradnju akceleratorske stanice za potrebe Nuklearnog instituta u Vinči.

Rusija je s još nekoliko država bivše Jugoslavije potpisala odvojeni sporazum o rješenju pitanja duga bivšeg SSSR-a, pa bi sličan sporazum u petak trebao biti potpisan i s predstavnicima Crne Gore.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika