04.05.2007. / 18:22

Autor: Martina Zeković

SRBIJA

Sukob Tadića i Koštunice oko formiranja vlade

Ako do 14 svibnja srbijanski zastupnici ne izglasaju novu Vladu Srbije, Skupština Srbije se raspušta, a predsjednik Republike dužan je raspisati nove parlamentarne izbore. Upravo zbog tih rokova, u četvrtak su se sastali vođa Demokratske stranke Boris Tadić, Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica i G17 Mlađan Dinkić. Iako se činilo da je postignut dogovor o vladi Srbije, sastanak je ipak završio konfliktom između srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice. Naime, Tadić smatra da Demokratska stranka Srbije ne može zadržati čelne ljude u policiji i Sigurnosno-informativnoj agenciji, što znači da Dragan Jočić ne može ostati na mjestu ministra policije, niti da vođa Nove Srbije Velimir Ilić može postati ministar prometa.

"Moj stav je vrlo jasan. Ne može jedna stranka, u ovom slučaju DSS, kontrolirati Sigurnosno-informativnu agenciju i policiju u isto vrijeme, prije svega zbog toga što u tom sektoru nismo imali ni dovoljne reforme, a godinu dana nema ni pregovora sa EU o sporazumu o stabilizaciji i priključivanju zbog nesaradanje sa Haškim tribunalom", objavili su beogradski mediji Tadićevu izjavu.

Vojislav Koštunica odbija prepustiti Demokratskoj stranci "ministarstva sile", koja po prirodi stvari moraju tražiti haškog optuženika Ratka Mladića. Koštunica je na sastanku rekao i kako ne odustaje od zahtjeva da on bude premijer iako je službena kandidatura za premijera stigla samo od Božidara Đelića. "Ja osobno jesam bio spreman uvijek na kompromis, ukoliko on osigurava neko rešenje, poboljšanje života i vodi nas prema članstvu u EU. U tom smislu sam bio spreman ponuditi sadašnjem predsjedniku vlade da ostane na mjestu premijera", naglasio je Tadić i dodao kako je u posljednjim danima bio spreman i na "nova kompromisna rešenja da bismo formirali vladu i da bismo krenuli naprijed, ali ni to nije bilo dovoljno".

Predsjednik Srbije je rekao da će narednih dana "sagledati neke nove okolnosti i prijedloge političkih stranaka" kada je u pitanju kandidat za premijera. Obzirom da su na sastanku izrečene neke vrlo teške reči i optužbe, Tadić je ljutito napustio sastanak.

Postavlja se pitanje ima li Koštunica rezervnu varijantu i uključuje li ona formiranje vlade sa Srpskom radikalnom strankom ili će doći do novih izbora pri čemu je teško prognozirati tko bi nakon toga formirao vladu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika