22.05.2007. / 17:22

Autor: Martina Zeković

EUROPSKA UNIJA

Velika Britanija ograničila ulaz radnicima iz istočne Europe

Gotovo 8.000 rumunjskih i bugarskih radnika prijavilo se za rad u Velikoj Britaniji samo tri mjeseca nakon što su se priključili Europskoj uniji u siječnju ove godine. Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije dodalo je kako još 49.000 radnika iz ostalih osam istočnoeuropskih država, koje su već ušle u EU, čeka odgovore na prijave za rad u Velikoj Britaniji. Od svibnja 2004., pretposljednjeg proširenja EU, više od 640.000 radnika iz istočne Europe tražilo je posao u Britaniji.

Britanska je vlada ograničila prava bugarskih i rumunjskih radnika. Iako su se u siječnju 2007. priključile EU, njihovi radnici nemaju slobodan pristup britanskom tržištu rada. Prema vladinim brojkama, između siječnja i ožujka, odobreno je 7.935 dozvola za rad osobama iz Rumunjske i Bugarske. Njih 5.075 moglo se direktno prijaviti za posao, 2.660 registrirano je kao samostalno zaposleni, dok je 2.425 prijavljeno kao sezonski poljoprivredni radnici. Oko dvije stotine ih je izjavilo da se mogu sami financirati.

Polovica radnika koji se prijavljuju za poslove u Britaniji imaju između 25 i 34 godine. Šest od deset prijava za posao dolazi iz Rumunjske, a više od trećine radnika odlazi u zabavnu industriju.

Postotak registriranih radnika iz istočne Europe porastao je sa 4 posto 2004. godine, na 10 posto 2007. Broj radnika koji je danas zaposlen u administraciji popeo se sa 25 posto iz 2004. godine na 41 posto ove godine. Ekonomski migranti u Britaniji popunjavaju rupe u javnom sektoru pa oni čine 70 posto onih koji traže posao.

Razlog ograničenja pristupa bugarskih i rumunjskih radnika Belikoj britaniji je taj što se ona želi osigurati da radnu dozvolu dobiju samo oni koji Britaniji mogu nešto ponuditi. Najveći broj istočnoeuropljana u Britaniju dolazi iz Poljske, dok ih za sada najmanje dolazi iz Bugarske.

Vezane vijesti

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

Saborska oporba usprotivila se danas izmjenama Zakona o upravljanju državnom imovinom koje predlaže Vlada, ističući kako se sustav radničkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika