Objavljeno u Nacionalu br. 604, 2007-06-12

Autor: Željko Rogošić

IZLOŽBA

Umjetnik zraka svjetlosti

Splitska izložba umjetnina od stakla Jana Frydrycha i Jeronima Tišljara

JAN FRYDRYCH u Splitu sa svojom skulpturomJAN FRYDRYCH u Splitu sa svojom skulpturom"Bit je moje umjetnosti da promatrač ne stoji pred skulpturom od kamena ili bronce s kojom može komunicirati samo na jedan način, nego da gleda u skulpturu u kojoj se svijet zrcali na mnogo načina", kaže umjetnik u staklu Čeh Jan Frydrych. U Splitu je upravo otvorena njegova druga izložba u Hrvatskoj, a izloženi su njegovi i radovi zagrebačkog majstora stakla Jeronima Tišljara. Dok Frydrycha krasi izuzetna brusačka spretnost u složenoj obradi skupocjenog optičkog stakla, jedinstvena tehnologija rada, savršena točnost lomova svjetla i boja, te stroža forma geometrijskih oblika u predmetima koje izrađuje i odlično prodaje na čestim izložbama u SAD-u, Tišljar, koji je studirao u Pragu, zagovara mekše, valovite linije u staklu kao skulpturi, te razvija staklo dizajn i uporabu stakla u arhitekturi.

Frydrych, koji radi i kao predavač u Seattleu, u Hrvatsku je doputovao iz Haaga, također s izložbe. Njegovi radovi nisu jeftini: i najmanji njegov dizajn stoji u Europi 9000 eura, a u SAD-u postižu i trostruko veće cijene nego u Europi. "Ljudi su vrlo zainteresirani za moje radove. U Haagu je kraljica Beatrix bila oduševljena mojom plavom piramidom, a na nedavnoj izložbi u SAD-u jedan je kolekcionar htio otkupiti jedan moj rad, a na kraju ih je kupio devetnaest", kaže Frydrych. Njegova djela ukrašavaju poslovne zgrade u Pragu, Rotterdamu i Hamburgu. Oltarni križevi od modrog stakla krase grob bri­t­an­ske kra­lji­ce majke, a s Tiš­lja­rom je suator spomenika za poginule branitelje Domovinskog rata na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Vezane vijesti

„Kako preživjeti rat“

„Kako preživjeti rat“

U povodu 70. obljetnice ustanka u Hrvatskom zagorju večeras je u Muzeju „Staro selo“ u Kumrovcu otvorena izložba „Kako preživjeti rat“. Autor izložbe… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika