12.06.2007. / 12:12

Autor: Marko Biočina

SAD

Skoro polovica Amerikanaca ne vjeruje u teoriju evolucije

Gotovo polovica Amerikanaca ne vjeruje u teoriju evolucije, pokazalo je posljednje istraživanje uglednog instituta Gallup.

48 posto ispitanika izjavilo je kako ne vjeruje u teoriju po kojoj se čovjek kroz milijune godina evolucije razvio iz jednostavnih organizama. Ocem teorije evolucije smatra se Charles Darwin, koji je u svojoj knjizi „Podrijetlo vrsta“ objavljenoj 1859 godine postavio osnove onoga što se danas smatra najuvjerljivijim objašnjenjem nastanka života na zemlji.

Ipak, u SAD-u je ova teorija često bila predmetom brojnih kontroverzi. Dugo vremena učiteljima je bilo zabranjeno predavati o ovoj teoriji u javnim školama, odnosno smjeli su samo iznositi kreationističku teoriju, po kojoj je za stvaranje čovjeka odgovoran Bog.

Ta teorija je i danas duboko ukorijenjena u konzervativnim krugovima američkog društva, tako da ne iznenađuje da čak 68 posto deklariranih republikanaca ne vjeruje u teoriju evolucije.

Predviđa se kako bi ovo pitanje moglo postati značajno i u narednoj utrci za republikansku predsjedničku nominaciju. Tako su već tri kandidata, Sam Brownback, Mike Huckabee i Tom Tancredo, javno izjavili kako ne vjeruju u teoriju evolucije.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika