18.06.2007. / 08:32

Autor: Nina Tomljanović

AKCIJA ''MAESTRO''

Mesić: ''HFP je najveći kriminal koji se dogodio u Hrvatskoj''

Predsjednik Mesić smatra kako ne treba sve okrenuti protiv aktualne Vlade, jer se zauzima da se utvrde činjenice o aferi u HFP-u, no zaštitio je bivšu koalicijsku Vladu, jer ističe da su glavni krivci dovedeni u Fond davno prije nego što je koalicijska Vlada preuzela vlast

"To je posao koji spada u domenu Državnog odvjetništva i operativnog dijela Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno policije. To su akcije koje se provode zajedno sa SOA-om, policijom i Državnim odvjetništvom, naravno u potpunoj tajnosti i diskreciji, jer upravo tako mogu davati rezultate", izjavila je ministrica pravosuđa Ana Lovrin o akciji Maestro, te dodala kako njezino Ministarstvo nije imalo utjecaja na to.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić je ustvrdio kako je Hrvatski fond za privatizaciju najveća korupcijska afera dosad u našoj zemlji tijekom koje je država oštećena za nekoliko stotina milijuna kuna, a stotine poduzeća kupovala su se bez natječaja.

"To je najveći kriminal koji se dogodio u Hrvatskoj, usudim se reći da je to najveća korupcionaška afera koja se ikad kod nas dogodila", ocijenio je Predsjednik u intervjuu za Hrvatski radio. Smatra da bi ministri koji su Upravnom odboru HFP-a, ako se utvrdi bilo kakva nepravilnost u njihovu radu trebali snositi odgovornost. "Ako se utvrdi da je bilo tko i na bilo koji način sudjelovao ili omogućio drugome da sudjeluje u ovim nezakonitim radnjama premijer će morati povući poteze koji bi neke ljude koštati i mjesta ne samo u nadzornom odboru, nego i u Vladi", smatra predsjednik Mesić.

Mesić smatra kako je državi nanesena šteta veća od više stotina milijuna kuna, jer su stotine poduzeća kupovana bez licitacije i natječaja. "Radilo se o tome da je natječaj proveden, a da su svi dobili obavijest da se natječaj poništava, a onda se poduzeće prodaje nekome drugome koji je ponudio više za kavu", kazao je Predsjednik.

Treba preispitati sve privatizacije od osnutka Fonda, kazao je, no nije mogao procijeniti koje će privatizacije morati biti poništene. "Mnogi će biti iznenađeni kada se objavi imena osoba koji su sudjelovali u tom velikom kriminalu", rekao je Mesić.

Predsjednik Mesić smatra kako ne treba sve okrenuti protiv aktualne Vlade, jer se zauzima da se utvrde činjenice o aferi u HFP-u, no zaštitio je bivšu koalicijsku Vladu, jer ističe da su glavni krivci dovedeni u Fond davno prije nego što je koalicijska Vlada preuzela vlast. Također smatra da su ministri koji su bili u nadzornim odborima HFP-a trebali znati što se događa u toj instituciji te da će imati što reći u daljnjoj istrazi.

Od Sabora i Vlade predsjednik je zatražio da se provede istraga o tzv. kuponskoj privatizaciji. Naglasio je da već duže vrijeme traži da se ispita kako su pojedinci kupili te fondove za pomoć stradalnicima i kako su ih pretvorili u holdinge koji su pak postali vlasnicima desetaka hotela.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika