19.06.2007. / 17:34

Autor: Martina Zeković

HRVATSKI SABOR

HNS skuplja potpise za izglasavanje nepovjerenja Vladi

Kako bi se u saborsku proceduru uvrstio HNS-ov prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja Vladi, Klub HNS-a je danas počeo prikupljati potpise saborskih zastupnika. Kako bi se prijedlog uputio u proceduru potrebno je skupiti potpise petine saborskih zastupnika, dakle njih 31.

Ovoj inicijativi podršku su najavili SDP i HSS dok su HSLS i HSP ranije najavili da neće podržati HNS-ovu inicijativu, jer smatraju da pitanje smjene Vlade nema smisla pokretati uoči izbora.

U HNS-ovu prijedlogu navodi se da je Vlada morala znati za nezakonitosti u Hrvatskom fondu za privatizaciju te da je po Zakonu o HFP-u, Vlada dužna provoditi nadzor nad radom HFP-a. Neprovođenjem nadzora, Vlada je pogodovala korupciji i nastanku milijunskih šteta u toj instituciji.

U tekstu prijedloga dalje stoji da je potpredsjednik Vlade Damir Polančec po dužnosti predsjednik Upravnog odbora HFP-a, u kojemu sjede i ministri Ivan Šuker, Božidar Kalmeta i Petar Čobanković.

Obzirom da je Vlada Grgu Ivezića imenovala predsjednikom HFP-a, koji vodi i Kolegij HFP-a, a koji samostalno i jednoglasno donosi odluke o prodaji dionica i udjela temeljne vrijednosti do 10 milijuna kuna, za što nije potrebna suglasnost Upravnog odbora, Ivezić je bio suglasan sa svakom odlukom koju je donio Kolegij HFP-a.

"Tim više čudi njegova izjava hrvatskim medijima da su Upravnom odboru i njemu osobno potpredsjednici Fonda radili iza leđa", navodi se u HNS-ovu prijedlogu.

SDP-ova zastupnica Milanka Opačić izjavila je da se apsolutno slaže s tim da će Vlada za sve što je radila najbolje odgovarati na izborima, ali da SDP kao oporba koristi svoje mehanizme da u ovom trenutku na neki način traži političku odgovornost, kakvu bi snosila svaka vlada, u svakoj drugoj zemlji.

Predsjednik HSS-ova kluba Željko Pecek rekao je da bi u HSS-u bili sretniji da oporba zajednički zatraži da se u Saboru raspravlja općenito o stanju u Fondu i privatizaciji pa da se iz rasprave izvuku zaključci. Pecek također smatra da bi predsjednik Sabora Vladimir Šeks mogao iskoristiti poslovničke mogućnosti i raspravu pomaknuti za rujan.

HSS također namjerava tražiti obustavljanje svih privatizacijskih postupaka, uključujući i najavljenu inicijalnu javnu ponudu preostalih dionica T-HT-a u državnom vlasništvu. Oni će predložiti zakon kojim bi se građani obeštetili za uloženo u telekomunikacijsku infrastrukturu, kao i poseban zakon o korupciji.

Vezane vijesti

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

Europska nogometna organizacija (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) s 80.000 eura zbog neprimjerenog ponašanja hrvatskih navijača na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika