16.07.2007. / 13:16

Autor: Martina Zeković

RUSIJA

Ruski mediji o ruskoj odluci o povlačenju iz CFE-a

Nakon što je najavila svoje povlačenje iz Sporazuma o konvencionalnim snagama u Europi, ruski tisak takvu je odluku okarakterizirao kao taktiku za postizanje revizije CFE-a i nanošenje štete američkom proturaketnom štitu.

"Ta odluka je odgovor Kremlja na odbijanje Zapada da prihvate zastarjeli sporazum, i način za poticanje Zapada da potpišu prihvaćeni sporazum", navodi se u analizi lista Kommersant.

Rusija zamjera zemljama NATO-a da nisu ratificirale dopunjenu verziju sporazuma iz 1999. godine koja uzima u obzir novo stanje nakon hladnoga rata.

"Radi se prije svega o odgovoru na američke planove postavljanja proturaketnog štita u Češkoj i Poljskoj", dodaje se u listu objašnjavajući da bi se povlačenjem iz sporazuma naštetilo američkom planu te bi se "izazvala zabrinutost Europljana".

Slično piše i Izvestija. "Rusija dovodi u pitanje CFE ne kako bi ga okončala, već kako bi konačno svi sudionici poštivali sporazum", stoji u listu.

Naime, Rusija je u subotu zaprijetila da će prekinuti svoje sudjelovanje u sporazumu CFE zbog nezadovoljstva sve većom nazočnosti NATO-a na svojim granicama.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika