Objavljeno u Nacionalu br. 613, 2007-08-13

Autor: Ante Pavić

NOVI SKANDAL U HFP-u

Miroslav Kutle: 'Ne stojim iza kupnje KIM-a'

Hrvatsku potresa nova privatizacijska afera: HFP namjerava karlovački KIM prodati lokalnom političaru za kojeg tvrde da je paravan Miroslavu Kutli

BIVŠI GAZDA Miroslav Kutle izgubio je KIM 1999. godine jer nije platio dionice, koje su potom prešle u državni portfelBIVŠI GAZDA Miroslav Kutle izgubio je KIM 1999. godine jer nije platio dionice, koje su potom prešle u državni portfel“Nemam nikakve veze s najnovijom privatizacijom Karlovačke industrije mlijeka“, rekao je za Nacional Miroslav Kutle, nekadašnji vlasnik KIM-a, kojega je Slobodna Dalmacija navela kao stvarnog kupca te karlovačke mljekarske industrije. Splitski je dnevnik objavio da “pouzdani izvori tvrde da pravi kupac KIM-a nije Ivan Šimić, nego Miroslav Kutle“.
Kutle pak tvrdi da ne poznaje Ivana Šimića, vlasnika tvrtke Chemoderm, kojemu je Hrvatski fond za privatizaciju prodao KIM pod vrlo dvojbenim uvjetima, i da s njim nema nikakve veze: “Nikada nisam upoznao toga čovjeka. Novinarima je najgore kad je ljeto jer su u oskudici tema pa sad mene razvlače. Očito im treba dežurni Pedro kojega će objesiti.“

Tvrdi da nema nikakve imovine u karlovačkoj mljekarskoj industriji i dodaje da će nam “rado darovati svu imovinu za koju mislite da je u KIM-u moja“. U razgovoru se prisjetio sredine 90-ih kad je bio jedan od vlasnika KIM-a i kad je prevelikim zaduživanjem tu tvrtku doveo na rub propasti. U kratkom razgovoru, “jer više ne razgovara s medijima“, odbacio je svoju odgovornost za urušavanje treće mljekarske industrije u nekadašnjoj Jugoslaviji:

“KIM je bio prevelik sustav dok sam bio jedan od njegovih vlasnika, tako da nisam izravno kontaktirao s upravljačkom strukturom kako bih znao što se događa. Kad smo sredinom 90-ih kupovali KIM, zapravo smo spasili tu tvrtku. O svemu postoje javni podaci. Sve je bilo čisto kao suza.“

Upravni odbor Hrvatskoga fonda za privatizaciju iz petog je pokušaja prije nekoliko dana prodao Karlovačku industriju mlijeka tvrtki Chemoderm. Način na koji je proveden natječaj, koji je išao na ruku Chemodermovu vlasniku Ivanu Šimiću, podigao je veliku buru u javnosti te je toliko naljutio preostala dva kandidata za kupnju, nizozemski Danube Foods, iza kojega stoji britanski investicijski fond Salford, te čakovečku tvrtka Ranč, iza koje stoje Ljubljanske mlekarne, da su odlučili podići kaznene prijave protiv čelnika HFP-a. Ivan Novak, direktor Ranča, potvrdio je da je to slovensko mljekarsko poduzeće njegov partner u tom poslu. Optužio je bivše potpredsjednike HFP-a Ivana Gotovca, Josipa Matanovića i Roberta Pešu, koji su u pritvoru od lipnja zbog optužbe za korupciju, da su od njega tražili mito. Štoviše, tvrdi da je Gotovcu u siječnju prošle godine platio 30.000 eura za izradu programa i elaborata u vezi s natječajnom dokumentacijom.

IVAN NOVAK, predsjednik uprave tvrtke Ranč, koja se natjecala za kupnju KIM-a, optužio je bivše čelnike HFP-a za korupcijuIVAN NOVAK, predsjednik uprave tvrtke Ranč, koja se natjecala za kupnju KIM-a, optužio je bivše čelnike HFP-a za korupciju O tvrtki Ranč u travnju je pisao Nacional. Vlasnik te stočarske farme je 24-godišnji Denis Kolarić, koji se zajedno s dvije godine mlađom suprugom Karolinom uključio u borbu za kupnju Karlovačke industrije mlijeka.

Ranč mu je darovao punac Ivan Novak, koji je zadržao funkciju predsjednika uprave. Novak tvrdi da je u studenome naivno povjerovao Ivanu Gotovcu, bivšem potpredsjedniku HFP-a, da će biti dovoljno platiti 30.000 eura kako bi dobio KIM. O tome kaže:


“Platio sam 30.000 eura bivšem potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju Ivanu Gotovcu za izradu programa i elaborata u vezi s kupnjom Karlovačke industrije mlijeka. Rekao mi je da će mi napraviti elaborat koji će mi omogućiti da kupim KIM. Međutim, nikada nisam dobio program za koji sam mu platio.“

U studenome prošle godine otišao je u HFP na razgovor o kupnji KIM-a. U uredu su uz Gotovca bili još i Josip Matanović i Robert Peša, koji su također u pritvoru zbog sumnje da su korumpirani, dok su bili potpredsjednici HFP-a. Tvrdi da su u jednom trenutku razgovora o uvjetima na natječaju od njega izravno zatražili 300.000 eura kao uvjet priznanja imovine uz tabularnu izjavu, odnosno da se dopušta upis u zemljišne knjige u njegovu korist o hipoteci kao jamstvo za provedbu programa dokapitalizacije KIM-a. Zbog svega toga protiv njih je podigao kaznenu prijavu.

IVAN ŠIMIĆ bavi  se prodajom kože, a KIM bi kupio kreditima na teret imovine same te tvrtkeIVAN ŠIMIĆ bavi se prodajom kože, a KIM bi kupio kreditima na teret imovine same te tvrtkeIvan Novak poprilično je ogorčen na Hrvatski fond za privatizaciju: “Tražili su nadopunu natječaja kako bi Šimić vidio što nudi konkurencija. On je imao najgoru ponudu. U njoj je stajalo da će otpustiti 40 radnika. Nakon što je vidio našu ponudu, prepravio ju je i dobio KIM. To je čisti kriminal.“

Njegovu najveću sumnju u regularnost izazvala je upravo odluka upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju, na čijem je čelu dopremijer Damir Polančec, da zatraži nadopunu natječaja. To je vrlo dvojbena odluka, jer su ponude tajne kako konkurenti koji se javljaju na natječaj ne bi znali uvjete koje nude njihovi takmaci. Osim toga, Novak je odlučio podići kaznenu prijavu protiv Željka Mrljaka, predsjednika uprave KIM-a, jer tvrdi da je svu imovinu KIM-a stavio pod hipoteku, podižući kredite u Karlovačkoj banci. Sumnju budi i to što je Željko Mrljak prijatelj Ivana Šimića, te mu je čak dao i pismenu potporu u kupnji KIM-a, koju je Šimić priložio u natječajnoj dokumentaciji koju je poslao HFP-u.

Kaže da je glavni razlog zbog kojega Šimić želi KIM imovina koja nije navedena u prodajnoj dokumentaciji: “KIM je vlasnik 16 posto splitske mljekare MILS, koja ima atraktivne lokale u središtu Splita, kao i 150 hektara zemlje ukupno vrijedne 53 milijuna eura. Osobu iz užeg kruga Damira Polančeca, protiv koje će podignuti kaznenu prijavu, također nije htio imenovati, rekavši da je riječ “o osobi iz kabineta ministra Damira Polančeca, koja je vukla konce kako bi se išlo u prilog Chemodermu“.
Oštro je optužio i Karlovačku banku da je prala KIM-ov novac stvarajući fiktivna zaduženja i jer je dala lažna jamstva Chemodermu, iako su već bili vlasnici KIM-a, o čemu je izjavio: “Karlovačka banka ima hipoteku nad imovinom KIM-a, a čak su mi i telefonirali iz te banke prije nekoliko mjeseci i prijetili da će početi ovrhu nad imovinom ako Ranč dobije KIM.“

U borbi za KIM moguće je vidjeti i borbu slovenske i srbijanske mljekarske industrije za zauzimanju što boljih pozicija za izvoz svojih proizvoda.

Slovenija je nakon ulaska u Europsku Uniju dobila kvote izvoza mliječnih proizvoda. Više od te kvote Ljubljanske mlekarne mogle bi prodati samo ako kupe KIM, jer Hrvatska još nije član Europske Unije. S druge pak strane, investicijska kuća Salford, koja se natječe za kupnju KIM-a, dosad je preko tvrtke Danube Foods Group kupila tri mljekare u Bosni i Hercegovini: Mljekaru Banja Luka, Mlijekoprodukt Kozarska Dubica i Mljekaru Sarajevo, te tri najveće mljekare u Srbiji i Vojvodini: Imlek Beograd, Novosadsku mlekaru i Subotičku mlekaru.

Kako proizvodi iz tih zemalja imaju restrikcije na području EU zbog nezadovoljavajućih sanitarnih pravila, jedino rješenje za izvoz proizvoda iz Srbije te Bosne i Hercegovine jest KIM, jer prehrambeni proizvodi iz Hrvatske mogu se nesmetano izvoziti u zemlje EU.

U BiH proizvođači mlijeka Salford optužuju da uništava lokalnu proizvodnju, jer za svoju mljekaru u Banjoj Luci mlijeko uvozi iz Srbije po 0,26 eura za litru, dok Vanjskotrgovinska komora BiH tvrdi kako je njegova realna cijena 0,8 do 0,9 eura za litru. Zbog svega toga bosanskohercegovačke novine Danube Foodsu nisu previše sklone.

KIM je u nekadašnjoj Jugoslaviji bio treći proizvođač mlijeka, a danas zauzima tek četvrto mjesto u Hrvatskoj.

KIM je ustupljen Kutlinoj tvrtki Diona 1996. godine. Nakon toga je Kutle počeo opterećivati KIM brojnim kreditima, a novac je prebacivao u druge svoje tvrtke u svom vlasništvu, kojih je bilo oko 180.

Prestao je plaćati mlijeko kooperantima te je postupno smanjivao proizvodnju. Hrvatski fond za privatizaciju 1999. mu je oduzeo dionice jer Kutle za dionice nije platio iznos na koji se obvezao i otada je KIM opet u vlasništvu države. Država je 2003. odlučila konsolidirati mljekaru sa 126 milijuna kuna na teret poreznih obveznika, a radnici su se odrekli dviju plaća kako bi mljekara opstala.

Čak je i Chemodermov pokušaj kupnje isti onome kojim se poslužio Kutle preuzimajući KIM sredinom 90-ih. Tadašnja vlast KIM je prodala Kutli, koji ga je kupio kreditom za koji su založeni tvrtka i njena imovina. Chemoderm je kao jamstvo ponudio dionice KIM-a.

Nova uprava na čelu sa Željkom Mrljakom također je počela gomilati gubitke, koji danas iznose gotovo 60 milijuna kuna.
I u takvom KIM-u, koji je pred propašću, uprava je utrošila 268.000 kuna u uređenje sanitarnog čvora na katu upravne zgrade, što se vidi u Popisu izvršenih investicija u 2006. godini.

Sumnjive hipoteke

Ivan Šimić, lokalni karlovački političar, čija je tvrtka s dva zaposlena izabrana na natječaju kao najbolji ponuđač za KIM, ima pismenu podršku predsjednika uprave KIM-a Željka Mrljaka. On je prethodnih godina velik dio imovine KIM-a stavio pod hipoteku, podižući kredite u Karlovačkoj banci. Ispada da će Šimić založiti u istoj banci tu istu imovinu kako bi dobio kredit za kupnju i dokapitalizaciju.

Kutle s Pripuzom i Jelavićem

Najpoznatiji privatizacijski tajkun Mroslav Kutle, između brojnih sudskih procesa, i dalje se u diskreciji bavi biznisom. Poslovno je povezan s Orion grupom, koja se bavi ulaganjem u nekretnine i građevinskom djelatnošću. S tvrtkama unutar Orion grupe povazani su pak Nikica Jelavić, Zoran Pripuz, Blaž Petrović i Hrvoje Gašparinac, od kojih su neki bili optuženi i oslobođeni u tzv. procesu zločinačkoj organizaciji. Nagađa se da Kutle uz pomoć spomenute četvorke pokušava doći do dijela imovine koja mu je oduzeta.

Vezane vijesti

SAD zadržao kontrolu nad Svjetskom bankom

SAD zadržao kontrolu nad Svjetskom bankom

Svjetska banka izabrala je u ponedjeljak Amerikanca koreanskog podrijetla, zdravstvenog stručnjaka Jim Yong Kima, za svog novog predsjednika pa je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika