27.08.2007. / 14:02

Autor: Marko Biočina

PREUZIMANJE

Metronet kupio Vodatel za 80 milijuna kuna

Trend konsolidacije na hrvatskom telekomunikacijskom tržištu nastavljen je Metronetovom akvizicijom Vodatela, jednog od većih hrvatskih davatelja internet usluga. Ovu akviziciju Metronet je platio 80 milijuna kuna. Navodno je preuzimanje Vodatela bili već ranije bio zainteresiran i Optima Telekom, no odbila ih je previsoka cijena. Bitna stavka u sklapanju ugovora također je bila i Metronetova spremnost da zadrži sve zaposlene. "Metronet namjerava ostvariti svoj strateški cilj postajanja vodoećeg pružatelja broadband usluga i servisa na području Hrvatske", reako je predsjednik Uprave Metroneta Igor Paurević.

Na telekomunikacijskom tržištu se već dugo spekuliralo o mogućem preuzimanju Vodatela, prvenstveno zbog financijskih poteškoća u koje je ta tvrtka u posljednje vrijeme doživljavala. S druge strane, bez obzira na probleme, Vodatel je i dalje imao značajan udio na tržištu, pogotovo među privatnim korisnicima. Prema podacima s njihove internet stranice Vodatel ima oko 30 tisuća korisnika koji internetu pristupaju putem klasične telefonije, te nepoznat broj korisnika koji koriste DSL i „triple play“ uslugu (telefonija, Internetu i televizija).

Metronet je, pak, startao kao pružatelj usluga za poslovne korisnike i tek je nedavno predstavio usluge namijenjene privatnim osobama. Zato će im ova akvizicija pomoći da na što osvoje i što veći dio tog segmenta tržišta. Još jedna vrijednost Vodatela skriva se u činjenici da raspolaže telekomunikacijskom mrežom koja povezuje Zagreb, Ljubljanu, Beč i Frankfurt, a naročito je dobro razvijena u Zagrebu.

Kupnjom Vodatela, Metronet je nastavio prakticirati svoju poslovnu strategiju rasta akvizicijama tvrtki s razvijenom vlastitom infrastrukturom. Na taj način Metronet želi u doglednom vremenu razviti vlastitu mrežu na cjelokupnom teritoriju RH, te na taj način pokriti 70 posto svih poslovnih i privatnih korisnika. Cilj kompanije je pokrivanje 100.000 kućanstava do kraja 2007. te 300.000 do kraja 2008. godine svojom uslugom u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Tako su prije nekoliko mjeseci za 3 milijuna kuna kupili ChaosNet, tvrtku koja svojom optičkom mrežom duljine 20 kilometara pokriva oko 90 posto Dubrovnika. Sada je na red došao Vodatel,a s obzirom da je nedavno tvrtka potpisala ugovor o kreditiranju s četiri hrvatske banke, vrijedan 150 milijuna kuna, mogu se očekivati i nove akvizicije u bliskoj budućnosti.

Slijedeći bi mogao bi biti Primatel, tvrtka bivšeg šefa Vijeća za telekomunikacije Željka Debanića, koja je u Zaprešiću u suradnji s lokalnim vlastima razvila projekt „Digitalni grad“. Radi se o projektu izgradnje širokopojasne komunikacijske mreže koja svim građanima, tvrtkama, te jedinicama lokalne samouprave omogućava najviši stupanj telekomunikacijske povezanosti uključujući brzi pristup internetu, govorne usluge unutar grada i sa svim ostalim korisnicima u zemlji i svijetu, interaktivnu komunikaciju između računala i računalnih mreža, te pristup svim informacijama i uslugama koje grad Zaprešić pruža.

Širokopojasna mreža u Zaprešiću postala je posebno zanimljiva otkad je u tom gradu najavljena gradnja velikih građevinskih projekata, kao što je Shopping city Zagreb, trgovački centar na više od 120 tisuća četvornih metara.

Vezane vijesti

Metronet povećao operativnu dobit za 22 posto

Metronet povećao operativnu dobit za 22 posto

Metronet telekomunikacije objavio je svoje poslovne rezultate za 2011. godinu u kojima bilježi pozitivno poslovanje u odnosu na godinu ranije. Prihod… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika