Objavljeno u Nacionalu br. 618, 2007-09-18

Autor: Ante Pavić

PROSLAVA S PREDSJEDNIKOM

Top studenti u Vili Weiss

PREDSJEDNIK STJEPAN MESIĆ u srijedu 12. rujna u ljetnikovcu Vila Weiss ugostio je dobitnike ovogodišnje Top stipendije za Top studente tjednika Nacional

PREDSJEDNIK I MINISTAR SA STUDENTIMAPREDSJEDNIK I MINISTAR SA STUDENTIMAPredsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić prošlog je tjedna ispunio svoje obećanje da će ugostiti dobitnike Top stipendije za Top studente, pošto je zbog službenog puta bio spriječen prisustvovati svečanom proglašenju Top studenata u srpnju ove godine. U predsjedničkom ljetnikovcu Vili Weiss dodijeljena je i prva rata Top stipendije od 4 tisuće kuna. Ana Prlić, studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta prvu će ratu potrošiti na prijenosno računalo koje joj treba za pisanje diplomskog rada. Osim Top studenata, u Vili Weiss bili su i predstavnici partnera Top stipendije, rektori i prorektori hrvatskih sveučilišta, brojni predstavnici hrvatskih medija i predstavnici agencije za odnose s javnošću Apriori komunikacije koji su sudjelovali u organiziranju prijema. Predsjednik Mesić kazao je obraćajući se studentima, kako je ulaganje u znanje jedini preduvjet za uspjeh neke države. Pri tome je slikovito opisao studente i njihov značaj za državu: "Primjer uspjeha zemalja kao što su Irska i Finska pokazuje da se ulaganja u sivu koru društva itekako isplati, a ta siva kora društva ste upravo vi, Top stipendisti." Nakon toga je čestitao i oragnizatorima ove akcije jer su "omogućili da se kapitalizira znanje".

Predsjednik je kazao kako je Hrvatska jako zadužena te da se samo ulaganjem u proizvodnju, koje, kako je rekao nema bez vrhunski školovanih ljudi, može smanjiti dug: "Hrvatska se svakoga dana zadužuje 9 milijuna eura. Da bismo smanjili taj dug, moramo ulagati u proizvodnju, usluge i izvoz. Upravo ste vi ti koji će pomoći da Hrvatska poveća proizvodnju i izvoz, primjenjujući svoje znanje." Nakon predsjednika Mesića studentima se obratio Ivo Pukanić, predsjednik Uprave NCL Media grupe koja je idejni začetnik akcije Top stipendija za Top studente. Pozdravljajući Top studente, predsjednika Republike, rektore, prorektore i predstavnike sponzora kazao je: "Predajući ove čekove smatram da ih ne dajemo za čistu potrošnju nego za ulaganje u znanje. Ponosan sam na ovih 5 godina koliko traje ova akcija i smatram da će potrajati još 55 godina."


Zahvalio je ministru obrazovanja Draganu Primorcu što je pomogao da Vlada shvati važnost ovakvih akcija i što je ukinula porez na stipendije do 4 tisuće kuna. Predsjednik Republike dodijelio je ček Slavenu Žiliću, najboljem Top studentu 2007., a predstavnici partnera Top stipendije: Igor Oppenheim, predsjednik Uprave Ingre; Marie-Helene Magenschab, predsjednica Uprave VipNeta; Željko Menalo, predsjednik Uprave Dinersa; Tomislav Dragičević, predsjednik Uprave Ine; Saša Romac, član Uprave Podravke, Josip Guberina, ravnatelj glazbene proizvodnje HRT-a te Dario Jurin, predstavnik zadarskih tvrtki koje osiguravaju dvije regionalne stipendije - Turisthotela, HSTEC-a, SAS Strojogradnje, Tankerkomerca. Na dodjeli nije bio samo jedan Top student, Robert Kralj. On je poslao pismo isprike u kojem je, osim zahvale predsjedniku Republike, naveo da nije mogao doći jer mu se supruga oporavlja od teškog poroda od prije nekoliko dana. U pismu je, između ostalog, naveo: "Maleni Ivan sad je dobro, a supruga mi se oporavlja od teškog poroda. U ovom trenutku obiteljske prilike mi ne dopuštaju izbivanje iz Dubrovnika. Kao zreli student, dragovoljac i otac troje djece ne spadam u uobičajeni profil Top studenta. Moje dosadašnje radno mjesto besperspektivno je jer uz vrlo niska primanja uključuje izmještanje iz mjesta stalnog boravka. Nakon završetka studija naći ću se na tržištu rada. Svaka Vaša pomoć, preporuka ili savjet su dobrodošli."

Slaven Žilić je u ime Top studenata poklonio predsjedniku Republike majicu s logom akcije s natpisom "Top predsjednik za Top studente". Studenti su bili vrlo uzbuđeni prilikom dodjele pa se tako studentica Ivana Hanžec u trenutku pozdravljanja s predsjednikom spotaknula. Ivana je kazala: "Predsjednik me uhvatio i kazao kako sam sigurna." Mirta Molnar, studentica Veleučilišta Vern kazala je da je to rezultat treme, ali da su se nakon nekog vremena studenti opustili.

Dragan Primorac, ministar znanosti, obrazovanja i športa kazao je da je država u tri i pol godine povećala proračun zaPREDSTAVNICI TVRTKI PARTNERA Prve rate stipendije podijelili su Željko Menalo, predsjednik uprave Dinersa; Igor Oppenheim, predsjednik uprave Ingre; Saša Romac, član uprave Podravke; Tomislav Dragičević, predsjednik uprave Ine; Josip Guberina, ravnatelj glazbene proizvodnje HRT-a i Dario Jurin, generalni direktor TankerkomercaPREDSTAVNICI TVRTKI PARTNERA Prve rate stipendije podijelili su Željko Menalo, predsjednik uprave Dinersa; Igor Oppenheim, predsjednik uprave Ingre; Saša Romac, član uprave Podravke; Tomislav Dragičević, predsjednik uprave Ine; Josip Guberina, ravnatelj glazbene proizvodnje HRT-a i Dario Jurin, generalni direktor Tankerkomerca obrazovanje za 40 posto više nego proteklih 40 godina: "Ali moram reći da nikada nije dovoljno sredstava ulagati u znanost. Treba premostiti ovaj jaz iz zadnjih 40 godina kada se jako malo ulagalo u znanje. Želimo osvijestiti privatni sektor u važnosti ulaganja u znanje. Privatni sektor u razvijenim zemljama ulaže dvije trećine sveukupnih ulaganja u znanost, dok iz javnog dolazi jedna trećina. U Hrvatskoj je situacija obrnuta. Mi u Hrvatskoj prakticiramo europski model financiranja s izraelskim i japanskim. To znači da i rizični kapital treba uključiti u financiranje znanosti. Problem predstavlja i komercijalizacija znanosti. Hrvatski znanstvenici izdaju veliki broj znanstvenih radova, ali nijedan ne dođe do faze patentiranja. To želimo promijeniti. Od 350 tehnologijskih projekata koje pomažemo, smatramo da bi njih 15 trebalo vratiti sva sredstva koja je država uložila u njih. Japanci imaju dobru obrazovnu filozofiju. Prema njima, treba ulagati u osnovno obrazovanje kako bi ta kvaliteta kasnije došla do izražaja u visokom obrazovanju. Problem u obrazovanju je da nema brzog rješenja pa ćemo trebati čekati 10-15 godina da bismo vidjeli rezultate Hrvatskog obrazovnog standarda." Iz Japana se na primanje kod predsjednika vratio Vid Leko, Top student koji studira na Medicinskom fakultetu u Zagrebu paralelno s japanologijom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. O primanju kod predsjednika je kazao: "Upravo sam došao sa znanstvenog putovanja u Japan. Drago mi je da državne institucije, a posebno predsjednik Republike prepoznaju studentski trud. Oni prepoznaju ono što bi u državi trebalo poticati."

DAR STUDENATA STIPI MESIĆU Slaven Žilić, Top student godine poklonio je u ime svih Top studenata majicu na kojoj je parafraza naziva akcijeDAR STUDENATA STIPI MESIĆU Slaven Žilić, Top student godine poklonio je u ime svih Top studenata majicu na kojoj je parafraza naziva akcijeŽeljko Menalo, predsjednik uprave Dinersa, jednog od partnera akcije kazao je da mu je jako drago što je predsjednik Mesić odlučio primiti studente: "Ovim svojim činom i organizacijom primanja predsjednik je želio pokazati da cijeni izvrsnost, pogotovo kad je u pitanju znanje. Čestitam mu i zahvaljujem što je to prepoznao, kao i svima ostalima koji su sudjelovali u ovoj akciji." Nakon završetka primanja za Top studente je na terasi Vile Weiss organizirana zakuska gdje su u neformalnom druženju mogli popričati s predsjednikom Mesićem.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika