24.09.2007. / 18:49

Autor: Marko Dejanović

SUKOB OKO ARKTIKA

Norveška bi u ratu s Rusijom ostala bez podrške NATO-a

Uzbunu na sjeveru Europe digao je naslov «Norvežani su sami protiv Rusije» na portalu tamošnje televizijske stanice NRK.

Norvešku je uzbunila vijest da bi u slučaju rata s Rusijom oko Arktika morala računati samo na svoju vojsku. Uzbunu na sjeveru Europe digao je naslov «Norvežani su sami protiv Rusije» na portalu tamošnje televizijske stanice NRK.

Iza tog naslova stoji Sverre Diesen, glavni zapovjednik norveških oružanih snaga. U dosad tajnoj obrambenoj studiji Diesen je predvidio uznemirujući razvoj sukoba oko Arktika. Ako bi došlo do oružanog sukoba, Norveška bi se morala sama boriti protiv diva Rusije. NATO partneri neće priskočiti u pomoć jer je savez previše zaokupljen borbom protiv terorizma.

Rat Rusije i Norveške

Studija predviđa i da bi sukobi oko prirodnih bogatstava Arktika, kao što su nafta i plin, mogli dovesti do rata među susjedima.

Diesen je strah Norvežana pojačao i intervjuom jednoj radijskoj stanici. Izjavio je da se radi o ozbiljnom sukobu s Moskvom oko nafte, plina i drugih prirodnih bogatstava. Ipak, dodao je i da nije riječ o «direktnoj ratnoj opasnosti» nego o «sivoj zoni» u kojoj se Rusiju mora smatrati izazovom za norvešku nacionalnu sigurnost.

Napetost na granicama

Diesenove procjene nisu nastale niotkud. Već neko vrijeme ruska vojska je pojačala aktivnost na granici s Norveškom. Broj vježbi pred norveškom obalom dramatično je povećan, javlja NRK. Tijekom pet mjeseci 18 puta su norveški lovci uzletjeli u pokušaju identificiranja ruskih bombardera u blizini norveške granice.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u kolovozu je priopćio da je njegova zemlje ponovo počela s redovitim patrolnim letovima zračnih snaga iznad Arktika.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika