Objavljeno u Nacionalu br. 619, 2007-09-25

Autor: Nina Ožegović

KULTURA

'Pir malograđana' Paola Magellija u Velikoj Gorici

GLUMCI PREDSTAVE 'Pir malograđana' s redateljem Paolom Magellijem i ravnateljicom Senkom Bulić na čeluGLUMCI PREDSTAVE 'Pir malograđana' s redateljem Paolom Magellijem i ravnateljicom Senkom Bulić na čeluKazališnog redatelja Paola Magellija, autora Ludih dana, Višnjika i Ujaka Vanje, nakon gotovo devet godina ponovno će moći vidjeti zagrebačka publika i to na posve adaptiranoj i proširenoj sceni Gorica Pučkoga otvorenog učilišta u Velikoj Gorici postavio je najčuveniji komad Bertolda Brechta Pir malograđana. Premijera će se održati u srijedu, a u projektu su sudjelovali Željka Udovičić kao dramaturginja, Leo Kulaš kao kostimograf, Rene Gjurasin kao scenograf i Damir Klemenić kao koreograf, a glazbu je napisala Ivanka Mazurkijević. Budući da učilište nema stalni ansambl, u projektu sudjeluju zagrebački glumci Nina Violić, Ana Begić, Milan Pleština, Goran Navojec, Bojan Navojec, Perica Martinović, Iva Visković i Rakan Rushaidat.

"Ovaj komad nisam radio na uobičajeni način, kao politički vodvilj kojim se kritizira sloj malograđana, nego kao prikaz destrukcije jedne klase", objasnio je Magelli. On već godinama živi u Njemačkoj, no čest je gost Zagreba gdje ima, kaže, mali stan u Dalmatinskoj ulici i Dubrovnika gdje je prošle godina također režirao. "Tekst govori o tome kako nova ideologija, koja veliča ekonomsku moć i konzumerizam, uništava sve vrijednosti, od moralnih do duhovnih. Mislim da će predstava uspješno komunicirati s različitim slojevima publike jer će se svatko moći prepoznati u crnom humoru toga zanimljivog teksta.

On je važan za nas jer odgovara na pitanje kako se mi osjećamo, a uz to iznosi istinu o svijetu i vremenu." Magelli se rado odazvao pozivu nove ravnateljice Pučkoga otvorenog učilišta i glumice Senke Bulić da dođe u Veliku Goricu i pomogne joj "obnoviti pozornicu, postaviti novu, veću montažnu scenu i zatim uspostaviti kvalitetan kazališni program u gradu koji je po broju stanovnika na petom ili šestom mjestu u Hrvatskoj." "Projekt smo zamislili kao malu oazu kulture koja bi mladim redateljima i glumcima omogućila da steknu scenska iskustva i ožive kazalište novim i intrigantnim idejama", zaključio je Magelli.

Vezane vijesti

Ne sviđa mi se što u kazalištima ima previše slobode, vratio bih cenzuru

Ne sviđa mi se što u kazalištima ima previše slobode, vratio bih cenzuru

U Zagrebačkom kazalištu mladih u punom su jeku pripreme za veliku ansambl predstavu "Idiot", koju po istoimenom ruskom klasiku Fjodora Mihajloviča… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika