26.09.2007. / 19:34

Autor: Martina Čizmić

ISTRAŽIVANJE

Muškarci dubokog glasa imaju više potomaka

Američki znanstvenici su otkrili da muškarci sa dubokim glasom češće imaju više djece od muškaraca sa visokim glasom. Znanstvenici to otkriće temelje na proučavanju grupe lovaca u Tanzaniji, poznatih kao Hadza.

Muškarci koji govore nižim tonovima imaju u prosjeku dvoje djece više od muškaraca koji govore višim tonovima. Čini se da žene duboke glasove smatraju muževnijima. "Postoji puno razloga zašto se niži tonovi glasa mogu povezati sa većim brojem potomaka", kaže Coren Apiccella sa Hardvardskog Odjela za Antropologiju.

Duboki tonovi sugestiraju povišene razine testosterona koji mogu navesti žene da takve muškarce doživljavaju kao bolje lovce i time bolje hranitelje. No, isto tako može značiti da su muškarci sa dubokim glasom ranije spolno aktivni.

U istraživanju su analizirani glasovi 49 muškaraca i 52 žene u dobi od 18 do 55 godina. "Pokus je zapravo bio veoma jednostavan. Obišli smo devet razlličitih kampova i snimili ih kako govore riječ "Hujambo" što je tradicionalni pozdrav. Analizirali smo dubinu glasa i usporedili ju sa reproduktivnom povijesti te osobe. Koliko djece imaju ili su imali", kaže Coren Apiccella.

Rezultati su pokazali da su muškarci sa dubljim glasovima u prosjeku imali više djece. No, kod žena visina glasa nema ulogu u reprodukciji. Ako se uzme u obzir da su muškarci sa dubokim glasovima tijekom evolucije imali više djece, lako se može zaključiti da će s vremenom prevladati upravo takvi muškarci. "Moguće je da se razlika u glasovima razvila tijekom tisuća godina, dijelom i zbog pravila privlačnosti. Možda su jednom muškarci i žene imali slične boje glasa", smatraju na Harvardu. Istraživači namjeravaju proširiti studiju i vidjeti ima li dubina glasa utjecaja na fizičke sposobnosti muškaraca.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika