27.09.2007. / 17:57

Autor: Marko Dejanović

OGORČENJE HRVATSKE JAVNOSTI

Milanović: "Presuda je skandalozna"

Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i Udruge vukovarskih branitelja „Vukovar 91.“ izrazile su ogorčenje blagom presudom haškog suda Mrkšiću, Šljivančaninu i Radiću. Odluku suda smatraju sramotnom i nepravednom za obitelji koje su izgubile svoje najdraže na Ovčari.

“Kada sam čuo presudu ostao sam nijem. Zar je moguće da za dokazani zločin na Ovčari Radić bude oslobođen, Mrkšić dobije 20 a Šljivančanin samo pet godina zatvora”, ogorčeno je kazao Ivan Pšenica, predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Ništa blaži u ocjenama presude nisu bili ni ostali predstavnici udruga.

“To je sramotna presuda. Ako je to pravda, onda Haški sud treba ukinuti”, rekao je Ivan Kovačić, predsjednik Hrvatske udruge vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata "Vukovar 91.”.

Podsjetimo, Mrkšić je osuđen na 20 godina zatvora, Šljivančanin na pet a Radić je oslobođen svake krivnje pred Haškim sudom.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u izjavi koju je u večernjim satima dao novinarima u zagrebačkoj središnjici stranke, kazne je ocijenio skandaloznima. "Koji je to zločin u Vukovaru koji se može kazniti sa samo pet godina zatvora?". Ovakva presuda Haaškog tribunala je, tvrdi Milanović, nevjerodostojna i kao takva samo će još više potkopati ugled tog suda u javnosti.

I predsjednik Sabora Vladimir Šeks izrazio je ogorčenost prvostupanjskom haškom presudom vukovarskoj trojci, ocijenivši ju ponovnim ubijanjem vukovarskih žrtava. "Upravo je nevjerojatno da je bivšem majoru JNA Veselinu Šljivančaninu, osuđenom za ratni zločin, koji je pomagao u zarobljavanju, mučenju i ubijanju 300 zarobljenika i civila na Ovčari, određena kazna od pet godina zatvora", rekao je Šeks novinarima u Saboru. Porugom pravdi Šeks smatra i 20-godišnju kaznu Mili Mrkšiću i oslobađajuću Miroslavu Radiću, jer je, podsjeća, uz Srebrenicu, u Vukovaru počinjen najveći masovni ratni zločin nakon Drugoga svjetskog rata. "Oni su zločin masovnih razmjera organizirali pred očima cjelokupne svjetske javnosti", podsjetio je Šeks.

Kazao je i da ga je premijer Ivo Sanader izvijestio da je Ministarstvu vanjskih poslova naložio da Vijeću sigurnosti UN-a uputi zahtjev da razmotri okolnosti pod kojima je došlo do ovakve presude.

Ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske Opće bolnice dr. Vesna Bosanac zaključila je da "za Vukovarce na ovom svijetu očito nema pravde". Predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke" Manda Patko upitala se pak «zar je moguće da poslije zločina i zvjerstava počinjenih u Vukovaru bilo tko iz zapovjednog lanca bivše JNA bude oslobođen?».

Na Ovčari se spontano okupljaju očajne vukovarske majke koje simboličnim paljenjem svijeća i molitvom prosvjeduju protiv presude.

Vezane vijesti

Karadžić: Svi smo mi samo sinovi i kćeri Republike Srpske

Karadžić: Svi smo mi samo sinovi i kćeri Republike Srpske

Ratni vođa pobunjenih Srba u Bosni i Hercegovini, Radovan Karadžić, je u intervjuu za novinsku agenciju Srnu napisao kako 'duboko žali što su sva tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika