06.11.2007. / 17:51

Autor: Marijana Zrinjski

SUSRET DVAJU PRESJEDNIKA

Estonija podžava ulazak Hrvatske u EU i NATO

Mesić je izrazio nadu da će Hrvatska svoje strateške ciljeve ispuniti unutar već dobro znanoga vremenskog okvira, s očekivanom pozivnicom za NATO u travnju 2008.

"Hrvatska uživa snažnu potporu Estonije za članstvo u Europsko uniji i NATO-u u koje treba ući što prije zbog napretka koji je ostvarila. Mislimo da je to zemlja koja bi trebala što prije postati članica tih integracija". Kazao je danas estonski predsjednik Toomas Hendrih Ilves nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Mesić je izrazio nadu da će Hrvatska svoje strateške ciljeve ispuniti unutar već dobro znanoga vremenskog okvira, s očekivanom pozivnicom za NATO u travnju 2008. dok se ulasku u EU nada 2009.

Mesić je svoga domaćina izvijestio o stanju u regiji, posebice u BiH i na Kosovu. Dvije su strane razgovarale i o suradnji u vojnim misijama, pa je tako spomenut i Afganistan, gdje Hrvatska ima 200 raspoređenih vojnika.

Nezobilazna tema susreta bili su i gospodarski odnosi koji su ocijenjeni nedostatnim. "Vrlo je važno da se gospodarski subjekti dviju zemalja upoznaju, da se pokrene suradnja dviju gospodarskih komora, koja će onda za sobom povući kulturnu, sportsku i svaku drugu suradnju", kazao je Mesić.

Naveo je otvaranje zrakoplovne linije Talin - Dubrovnik, kao potez koji bi trebao uroditi većim brojem estonskih turista na hrvatskoj obali. Inače se broj estonskih turista ove sezone povećao sedam posto.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika