Objavljeno u Nacionalu br. 626, 2007-11-12

Autor: Dean Sinovčić

SKANDALOZNI OGLAS DINAMOVA ŠEFA

6 razloga Mamićeve zahvale Sanaderu

ZDRAVKO MAMIĆ, izvršni dopredsjednik NK Dinama, platio je oglas u dnevnim novinama kojim u ime igrača i uprave tog kluba poziva navijače da glasuju za HDZ

Zdravko Mamić i njegov prvi suradnik, predsjednik NK Dinama Mirko Barišić, čiji se potpis također nalazi na plaćenom oglasuZdravko Mamić i njegov prvi suradnik, predsjednik NK Dinama Mirko Barišić, čiji se potpis također nalazi na plaćenom oglasuNakon što je prije nekoliko godina pozivao glasače da podrže Milana Bandića i SDP, prije nekoliko mjeseci posjetio Branimira Glavaša u bolnici i dao mu podršku, te prije dva tjedna bio na predizbornom skupu HDZ-a u Gospiću, izvršni dopredsjednik Dinama objavio je u ponedjeljak oglas u dnevnim novinama u kojima njegov Dinamo zahvaljuje HDZ-u i Ivi Sanaderu na svemu što su napravili za hrvatski sport i Dinamo, te poziva sve da glasaju za HDZ. Kao osoba koja je uvijek štitila svoje interese koji su identični interesima Dinama, Zdravko Mamić je konačno javno i jasno odlučio iskoristiti svoje igrače i suradnike kako bi se dodvorio HDZ-u, bez obzira što nam je Ratko Maček, glasnogovornik HDZ-a, rekao da HDZ nije imao pojma da će Mamić objaviti oglas, ali da im je drago zbog toga. Razloga za dodvoravanje ima više, pri čemu uloga Milana Bandića u objavljivanju oglasa podrške, počasnog predsjednika Dinama i zagrebačkog SDP-a te, uz pomoć gradskog proračuna, glavnog financijera Dinama, sigurno nije zanemariva. Bandić, ipak, ustrajno tvrdi kako ga Mamić nije pitao ništa vezano za oglas pa onda neće ni on njega pitati zašto se odlučio na takav oglas.

Nema nikakve sumnje da je Mamić iskoristio nogometaše za podršku HDZ-a jer, dok dio njih sigurno podržava HDZ, teško da Sammir, Etto, Guela i Carlos te golman Koch znaju što je HDZ, tko je Ivo Sanader a tko Zoran Milanović. Dapače, otkud bi oni znali što su to Sanader i HDZ učinili dobrog za njih? Učinili su, odnosno učinit će u slučaju pobjede, Zdravku Mamiću, i to prvenstveno na financijskom planu. U prvom redu, Mamić treba zahvaliti Sanaderu što je saborska većina njegove stranke izglasala prošle godine novi Zakon o sportu koji apsolutno ide njemu na ruku. Naime, po tom zakonu najavljena je privatizacija klubova koja se Mamiću nimalo ne sviđa. Međutim, po tom zakonu odlučeno je da se moraju privatizirati klubovi čiji su računi u minusu a preuzimaju ih vjerovnici, najčešće gradovi koji su najviše uložili u matične klubove. Oni klubovi koji posluju financijski pozitivno ne moraju se, ako ne žele, privatizirati, a to je ono što je Mamić želio čuti. Mamiću odgovara da Dinamo i dalje bude registriran kao udruga građana jer bi u slučaju privatizacije morao transparentno uložiti svoj novac i postati vlasnik Dinama a Milan Bandić mu novcem iz gradskog proračuna ne bi mogao puniti polovicu klupskog godišnjeg proračuna jer zašto bi Grad Zagreb financirao nečiju privatnu tvrtku s 35 do 40 milijuna kuna, kao što to sada čini?

VLADA IVE SANADERA svojim je potezima zaštitila Zdravka Mamića i njegov posao s nogometnim klubom DinamoVLADA IVE SANADERA svojim je potezima zaštitila Zdravka Mamića i njegov posao s nogometnim klubom Dinamo Mamić ujedno može posebno zahvaliti ministru financija Ivanu Šukeru koji je našao zakonske preduvjete zbog kojih Mamić i njegova sportska agencija MSA ne moraju platiti porez na prodaju Eduarda da Silve i Vedrana Ćorluke u Arsenal i Manchester City a bit će mu drago da se to nastavi i u slučaju Luke Modrića koji će biti prodan nakon izbora. Naime, iz Ministarstva financija ovog su se ljeta zainteresirali za te transfere i kako su da Silva i Ćorluka postali engleski porezni obveznici činilo se da će Mamić morati platiti porez. Uskoro je došlo do demantija jer se odšteta registrira kao priljev financijskih sredstva u klubove, pa se uključuje u podatke o poslovanju, odnosno u prihode i rashode, na čiju bi se razliku na kraju godine trebao platiti porez na dobit. Dogodilo bi se to da je kojim slučajem Dinamo poduzeće, ali kako je riječ o udruzi građana onda Dinamo nije obveznik poreza na dobit. Ako udruga ima dobit, na nju ne plaća porez nego ju je dužna preusmjeriti na svoje programe, a ne podijeliti između osnivača.


Mamić zahvaljuje HDZ-u i zato što Vlada i financijski organi nisu naplatili, isprva 303 milijuna kuna što je kasnije smanjeno na 120 milijuna kuna, na temelju neplaćenih poreza. SDP, a nakon toga i HDZ, su usvojili Dinamovo objašnjenje kako taj dug pada na sportsko dioničko društvo Dinamo koje je prije pet godina otišlo u stečaj pa se nema gdje naplatiti taj porezni dug. Novostvorena udruga građana Dinamo koja od tada posluje nije u minusu i nema dugova.

Mamić, zasad, može zahvaljivati i HDZ-ovu pravosuđu iznad kojeg se izdignuo i nikad nije bio kažnjen. U travnju 2004. godine, pet mjeseci nakon što je HDZ ponovno osvojio vlast, Mamić je oslobođen za navodno udaranje policajca Ratka Mahovića 1995. godine. Slučaj, koji se vukao devet godina, nastao je zbog Mamićeva pogrešnog parkiranja a Mahović je, nakon devet godina, izjavio da se više ničega ne sjeća. Izvukao se sa minimalnom kaznom od 755 kuna nakon što je ošamario prvog čovjeka riječke POA-e Nikolu Mandekića a sve ove četiri godine HDZ-ove vlasti pravosuđe ne može riješiti slučaj u kojem je Zdravko Mamić mlatio Miljenka Mesića, tadašnjeg gradskog pročelnika Zavoda za planiranje Grada i zaštitu okoliša jer je urbanistički tim zavoda odbio dati lokacijsku dozvolu za gradnju Mamićeva nebodera u Vukovarskoj ulici.

Mamić zahvaljuje i ministru Draganu Primorcu jer je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, dalo preporuku da se igračima Dinama Carlosu, Ettu i Chagu dodijeli hrvatsko državljanstvo po ubrzanoj proceduri. Na taj način omogućili su Mamiću da ih za koju godinu, kada Hrvatska uđe u Europsku Uniju, proda u inozemstvo gdje postoji limit od tri igrača izvan Europske Unije, daleko lakše i skuplje no što bi to mogao da su ostali samo brazilski odnosno kamerunski nogometaši. Ministarstvo policije, naravno, uvijek je prihvaćalo te preporuke, a Sammir je, čini se, sljedeći Brazilac koji će postati Hrvat. On ministru Primorcu mora zahvaliti i zato što njegovo ministarstvo još uvijek nije promoviralo dugo najavljene inspektore koji će provjeriti provodi li se Zakon o sportu. Da se to dogodi, vidjelo bi se da Zdravko Mamić ne može biti izvršni dopredsjednik Dinama. Zakon kaže kako članovi tijela sportskog kluba ne mogu biti osobe koje s menadžerima u sportu djeluju zajednički, a pod pojmom zajednički smatra se krvno srodstvo. Kako Mamićev sin Mario vodi menadžersku agenciju MSN onda otac Zdravko ne bi smio obavljati nikakvu funkciju ni u kojem klubu. No, najavljeni inspektori nisu uvedeni i Mamić zbog toga i te kako treba zahvaljivati ministru Primorcu. O tome je ministra Primorca prije dva i pol mjeseca obavijestio i pučki pravobranitelj Jurica Malčić ali Mamić je i dalje nedodirljiv.

BANDIĆ I MAMIĆ Gradonačelnik Zagreba SDP-ovac Milan Bandić, najveći financijer Dinama, nije želio komentirati Mamićev potezBANDIĆ I MAMIĆ Gradonačelnik Zagreba SDP-ovac Milan Bandić, najveći financijer Dinama, nije želio komentirati Mamićev potezOglas podrške HDZ-u je, dakle, vrlo utemeljen, i nikako nije mogao proći bez znanja Milana Bandića, jedinog čovjeka kojeg Mamić respektira. Bandić nam je u ponedjeljak za komentar ponudio frazu ”Svi vrhunski sportaši kao i vrhunski sportski klubovi trebali bi više govoriti sportskim jezikom a manje jezikom politike, jučer danas i sutra.” Kada smo ga pitali je li znao da će ovaj oglas biti objavljen te hoće li oglas narušiti odnose između njega i Mamića, Bandić je odgovorio ”Nemam komentara.” Očigledno, Mamić je iskoristio trenutačne odnose u SDP-u i netrpeljivost između Bandića i Zorana Milanovića. Posljednjih dana u novinama se objavljuju dokazi o lošim odnosima Milanovića i Bandića pa su tako Milanovićevi ljudi u Gradskoj skupštini prošlog tjedna odbili doći na sjednicu na kojoj su se trebale prihvatiti promjene GUP-a. Bandić nije naviknut da ga netko na ovaj način ”prevesla” i kada se prisjetimo poraza na stranačkim izborima za predsjednika SDP-a gdje je Milanović s lakoćom pobijedio Bandića onda je jasno da je Bandić odobrio oglas Mamića i time poslao poruku Milanoviću. Njegova je poruka jasna, Bandić može još godinama vladati Zagrebom i to će mu biti dovoljno a ako SDP ne pobijedi na parlamentarnim izborima onda je pitanje hoće li Milanović ostati predsjednik SDP-a.

Mamić sigurno nije objavio oglas bez znanja Bandića jer bi time riskirao između 35 i 40 milijuna kuna koja mu Bandić kroz gradski proračun daje za proračun Dinama. Ti milijuni s jedne strane imaju opravdanje kroz financiranje uspješnih klubova ali s druge strane izazivaju podsmijeh kada se zna da Turistička zajednica grada Zagreba financira Dinamo kako bi ovaj klub reklamirao Turističku zajednicu sa sedam milijuna kuna godišnje.

Bandić klubu i Mamiću ne pomaže samo financijski. Poznato je da su navijači jedina potencijalna oporba Mamiću i da se Mamić jedino njih i njihova nasilja boji. Da bi riješili taj problem, Bandić je dodijelio prostor navijačima u centru Zagreba u Draškovićevoj ulici i na taj ih način dobrim dijelom primirio. Nešto kasnije, grad je navijačima Dinama dao i jedan tramvaj na oslikavanje. Nakon što su ih toliko mnogo porazbijali, za nagradu su dobili jedan na uljepšavanje, čime se pokazalo da podilaženju nema kraja.

1 Zakon o sportu

Mamiću je omogućeno da Dinamo ostane udruga građana. Kada bi klub privatizirao, morao bi poslovati transparentno

2 Transferi bez poreza

Iako je ministarstvo financija najavilo poreznu kontrolu, Dinamo na transfere Da Silve i Vedrana Ćorluke nije platio ni kune

3 Oprost dugova

Mamić zahvaljuje HDZ-u što mu država nije naplatila 120 milijuna kuna poreza dioničkog društva Dinamo koje je otišlo u stečaj

4 Milostivo pravosuđe

Unatoč brojnim ekscesima i
fizičkim obračunima, Zdravko Mamić nikada nije bio primjereno kažnjen

5 Domovnice igračima

Ministar Primorac dao je preporuku da se Dinamovim igračima dodijeli državljanstvo, što će Mamiću olakšati njihovu porodaju u EU

6 Sukob interesa

Mamić je kao vlasnik menadžerske agencije i funkcioner kluba u sukobu interesa, što Ministarstvo sporta uporno tolerira

Primorac i Šuker zadužili Mamića

Ministar sporta Dragan Primorac, čelnik HOO-a Zlatko Mateša i ministar financija Ivan Šuker toleriraju Mamićev sukob interesa i neplaćene porezeMinistar sporta Dragan Primorac, čelnik HOO-a Zlatko Mateša i ministar financija Ivan Šuker toleriraju Mamićev sukob interesa i neplaćene porezeIvo Sanader i HDZ-ova vlada posebno su zadužili Zdravka Mamića djelovanjem dvaju ministarstava, odnosno političara koji su im na čelu. Minstar znanosti, prosvjete i športa Dragan Primorac izradio je Zakon o športu kojim je omogućeno klubovima koji nisu u financijskom minusu da ostanu udruge građana. Dinamo nema financijskih problema pa stoga ne mora biti privatiziran a Grad Zagreb i dalje nesmetano može davati milijunske iznose tom klubu. Pritom se zaboravlja da su dotacije iz gradskog proračuna glavna poluga financijske stabilnosti Dinama. Ministar financija Ivan Šuker odgovoran je što su Dinamu i Mamiću oprošteni porezni dugovi te što Mamić za milijunske transfere igrača u inozemstvo nije platio ni kune poreza.

Vezane vijesti

Mamić i Gobac žele vlast nad 143 milijuna kuna

Mamić i Gobac žele vlast nad 143 milijuna kuna

Zdravku Mamiću nije ovih tjedana jedina briga postavljanje nove vlasti u Hrvatski nogometni savez. Medijski manje zanimljiv, ali financijski bitan,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika