Objavljeno u Nacionalu br. 627, 2007-11-19

Autor: Dean Sinovčić

GRADSKI IZVORI MAMIĆEVA BOGATSTVA

Iz Bandićevih fondova pola kase Dinama

GRAD ZAGREB nogometnom klubu Dinamo godišnje iz raznih fondova daje 39,6 milijuna kuna a pola od toga Dinamo dobiva za održavanje stadiona

Zdravko Mamić, stvarni šef Dinama, žalio se u medijima da nitko ne razmišlja koliko Dinamo plaća održavanje stadiona Zdravko Mamić, stvarni šef Dinama, žalio se u medijima da nitko ne razmišlja koliko Dinamo plaća održavanje stadiona Istraživanjem koliko točno novca Grad Zagreb daje godišnje nogometnom klubu Dinamo došli smo do nevjerojatnog podatka. Kao što je nedavno objavljeno, grad Zagreb daje Dinamu 39,6 milijuna kuna godišnje ali ono što do sada nije bilo poznato jest da od tog iznosa najviše, gotovo 19 milijuna kuna, Dinamo dobiva za održavanje stadiona Maksimir čiji je vlasnik Grad Zagreb. Taj novac, službeno, ne spada u izdatke kojim grad pomaže odnosno sponzorira Dinamo niti Mamić taj novac službeno ne uvrštava u proračun Dinama.

Pitanje je zašto Grad Zagreb, kao vlasnik stadiona Maksimir, daje udruzi građana Dinamo novac za brigu nad stadionom umjesto da se sami brinu za njega? Manipulacije novcem koji se daje za održavanje stadiona vrlo su moguće. “Ukoliko će se određeni ljudi u Dinamu baviti politikom a ne sportom onda treba preispitati financiranje tog kluba. To vam kažem i kao dogradonačelnik Zagreba i kao predsjednik Turističke zajednice grada Zagreba”, rekao nam je prošlog tjedna Ivo Jelušić koji zbog svojih funkcija i te kako dobro zna na koji način Grad Zagreb financira Dinamo. Sve do prošlog tjedna baratalo se iznosima između 35 i 40 milijuna kuna koji dolazi iz gradskog proračuna da bi nam čelni gradski ljudi, nakon objavljenog novinskog oglasa u kojem igrači i uprava Dinama zahvaljuju premijeru Ivi Sanaderu i pozivaju na davanje izbornog glasa HDZ-u, pristali objasniti način financiranja Dinama. Iz toga se vidi da je Grad Zagreb ove godine dao Dinamu približno 40 milijuna kuna. Prema onome što su nam rekli Ivo Jelušić i Slobodan Ljubičić, predsjednik Zagrebačkog holdinga, grad će preispitati financiranje Dinama, “naročito ako se utvrdi da je novac išao na objavljivanje oglasa jer je takav potez nečuven u demokratskom svijetu”, rekao nam je Jelušić.

Preispitujući financijske stavke došli smo do zanimljive informacije a to je da Dinamo najviše novca dobiva za održavanje stadiona. Ove godine, grad je već uplatio 17.361.664 kune a do kraja će godine uplatiti još 1.578.336 kuna što je ukupno 18.940.000 kuna odnosno blizu 2,6 milijuna eura. Taj se iznos uplaćuje mjesečno, svakog mjeseca iz proračuna na proračun Dinama sjedne blizu 1,6 milijuna kuna. Dinamo pravda potrošeni novac tako što mjesečno poglavarstvu ispostavlja račune kojima dokazuje na što je potrošio novac. Što je još zanimljivije, Zdravko Mamić, izvršni dopredsjednik Dinama i njegov stvarni šef, u brojnim je intervjuima govorio kako nitko ne razmišlja o tome kako Dinamo plaća “brigu nad stadionom”, što je za Dinamo veliki izdatak. Sada smo saznali i kako plaća, novcem zagrebačkih poreznih obveznika. Međutim, makinacije su moguće, dovoljno je “zamračiti” pola milijuna od 2,6 milijuna eura pa da na taj način Mamić uštedi na godišnjim plaćama za pet svojih najboljih igrača. Kako smo saznali u poglavarstvu, grad plaća i održavanje ostalih sportskih objekata poput Doma sportova i Cibone ali za te objekte grad daje barem trećinu manje novca no što daje Maksimiru.


ZAGREBAČKI HOLDING na čelu sa Slobodanom Ljubičićem Dinamu plaća 7,5 milijuna kuna godišnje za reklamiranje svojih tvrtki poput Gradske plinare i Zagrebačkog velesajmaZAGREBAČKI HOLDING na čelu sa Slobodanom Ljubičićem Dinamu plaća 7,5 milijuna kuna godišnje za reklamiranje svojih tvrtki poput Gradske plinare i Zagrebačkog velesajmaDrugi najizdašniji financijer Dinama je Zagrebački holding. Zagrebački holding u srpnju prošle godine potpisao je četverogodišnji ugovor s Dinamom po kojem mu, za ustupanje marketinškog prostora, Zagrebački holding godišnje plaća 7,5 milijuna kuna. “Kada je potpisan, govor je bio objavljen na internet stranicama Zagrebačkog holdinga tijekom sljedećih nekoliko mjeseci jer oko njega nema nikakve tajne”, rekao je Slobodan Ljubičić, predsjednik uprave Holdinga. Iako je potpisan na četiri godine, taj se ugovor svakog srpnja mora obnoviti aneksom a na isti se način može i raskinuti. S tih 7,5 milijuna godišnje Holding plaća prostor za reklame što se vidi na konferencijama za novinare gdje se logo i ime Holdinga nalaze na panou s ostalim oglašivačima pa do istočne tribine stadiona Maksimir gdje se na četiri panoa reklamiraju Robni terminali, Zagrebački velesajam, Gradska plinara, odreda podružnice Holdinga, te sam Holding. Uz to, zakupljeni prostor za reklamu, objasnio nam je Ljubičić, Holding može dalje prodavati odnosno davati u podnajam.

“Iako se taj ugovor problematizira ja ću ga uvijek braniti. Nitko ne pita državne tvrtke kao što su HEP i INA zašto se oglašavaju kroz Dinamo, ali svi nas pitaju”, rekao nam je Ljubičić kojeg je Bandić postavio na čelo Holdinga upravo zato jer je vrlo vješt s novcem. Po njemu nije upitno zbog čega se, recimo, Gradska plinara, oglašava na utakmicama Dinama. “Uskoro će doći do tržišne utakmice s konkurencijom i Gradska se plinara mora reklamirati. Trenutačni konkurent u opskrbljivanju toplinskom energijom je tvrtka HEP Toplinarstvo. Gradska plinara želi privući što veći broj potrošača kao i HEP Toplinarstvo, mi želimo da se isporuka plina poveća, od toga zarađujemo”, tvrdi Ljubičić i dodaje kako je sličan slučaj i s tvrtkom Robni terminali koji prodaju svoje kapacitete kao i Zagrebački velesajam koji mora privući što više posjetitelja i poslovnih partnera.

Ljubičić priznaje da je ugovor s Dinamom potpisan i zato što “mi podržavamo Dinamo” ali se uopće ne slaže s potezom Dinamova vodstva oko objavljivanja oglasa podrške HDZ-u i kaže da je ironija u tome što će takav oglas zapravo naštetiti upravo HDZ-u. Ujedno, Ljubičića smo pitali zašto Društvo za upravljanje gradskim objektima Zagreb koje je dio Holdinga ne upravlja i stadionom Maksimir ali nam je on objasnio kako stadion Maksimir nikada nije bio dio tog društva, ni prije postojanja Holdinga, pa ni nakon što je Holding utemeljen, već je pod direktnom ingerencijom Grada Zagreba. Na trećem mjestu top liste iznosa koje Dinamo dobiva od Grada je 6.484.799,30 kuna koje odobrava Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport čiji je pročelnik Duško Ljuština, ujedno član izvršnog odbora Dinama. Taj je novac isplaćen prema kriterijima koje je poglavarstvo usvojilo za potporu vrhunskom sportu i iako mediji godinama tvrde da Dinamo ne može po tom kriteriju dobivati više novca od rukometnog kluba Zagreb, jednog od najboljih europskih rukometnih klubova, ili Cibone koja je godinama jedna od 16 najboljih europskih košarkaških klubova, taj se način financiranja ne mijenja i Dinamo se i dalje tretira vrhunskim sportskim klubom iako je tek ove godine ušao u drugu fazu Kupa UEFA.

GRADSKI URED ZA KULTURU, OBRAZOVANJE I SPORT, kojim rukovodi Duško Ljuština Dinamo financira po kriteriju pomaganja vrhunskom sportu, iako u Zagrebu ima uspješnijih klubova koji dobivaju manje novcaGRADSKI URED ZA KULTURU, OBRAZOVANJE I SPORT, kojim rukovodi Duško Ljuština Dinamo financira po kriteriju pomaganja vrhunskom sportu, iako u Zagrebu ima uspješnijih klubova koji dobivaju manje novcaDinamo dobiva novac i od Zagrebačkog športskog saveza što je, zapravo, novac iz gradskog proračuna jer Grad Zagreb financira savez koji dalje financira klubove. Dakle, na prijedlog Zagrebačkog sportskog saveza koji je gradsko poglavarstvo usvojilo, Dinamo je ove godine dobio 3.031.738,08 kuna a do kraja godine će mu biti isplaćeno još 176.476,34 kuna što je ukupno 3.208.214,43 kuna. Taj se novac, službeno, troši na honorarni stručni rad, troškove domaćih natjecanja, školu nogometa i međunarodna natjecanja. Najveći dio, 2,3 milijuna kuna, otpada na troškove međunarodnih natjecanja. Velimir Bašić, tajnik saveza, rekao nam je da se ne želi osvrtati na nedavno objavljen podatak da Zagrebački sportski savez daje Dinamu 16 milijuna kuna. “Naš način raspodjele novca usvaja Gradska skupština i Gradsko poglavarstvo, sve je objašnjeno do posljednje kune i mi smatramo takav način raspodjele novaca najboljim”, tvrdi Bašić.

Posljednja stavka kojom Grad Zagreb financira Dinamo je marketinški ugovor Turističke zajednice grada Zagreba i Dinama. On je potpisan prošle godine, kao i u slučaju Holdinga, na četiri godine i kao u slučaju Holdinga, obnavlja se svake godine. Ugovor za 2006. godinu potpisao je tadašnji predsjednik Turističke zajednice Vladimir Velnić, dugogodišnji Bandićev prijatelj i suradnik. Tada je u prvoj godini ugovora Dinamo od Turističke zajednice dobivao šest milijuna kuna da bi ove godine, kada je predsjednik postao Ivo Jelušić, ujedno i dogradonačelnik Zagreba, ugovor u drugoj godini smanjen na 3,5 milijuna kuna. “Ugovor je potpisan jer se na taj način Turistička zajednica i Grad Zagreb preko Dinama reklamiraju u inozemstvu”, rekao nam je Jelušić. Kada smo ga pitali zašto je ugovor potpisan prošle godine kada Dinamo nije igrao u međunarodnim natjecanjima, ni u Ligi prvaka ni u Kupu UEFA, pa nije bilo inozemnog reklamiranja, odgovorio nam je “ne bih govorio što je prije bilo, ja bih o ovome što je sada”. On smatra kako svi zagrebački klubovi koji postižu međunarodne rezultate trebaju biti podržani od Turističke zajednice jer tako promoviraju Zagreb, a u slučaju Dinama Turistička zajednica se reklamirala kroz slogan “ZG u srcu” te isticanjem imena na istočnoj tribini. Međutim, za Jelušića je, otkad je objavljen oglas podrške HDZ-u, upitno kako se novac troši i zato je nastavak financiranja Dinama upitan. Zbrajanjem svih ovih stavki, uključujući i novac za održavanje stadiona, dolazi se do 39.633.014 kuna koje je grad Zagreb iz različitih izvora uplatio na račun Dinama. To je ujedno pola godišnjeg proračuna Dinama, tako da je jasno da Zagrepčani, porezni obveznici, održavaju na životu Zdravka Mamića i njegov klub. Iz ovih je brojeva jasno zašto Zdravko Mamić ne želi da se klub privatizira jer bi tada izgubio gotovo 40 milijuna kuna koje mu Grad Zagreb daje.

Upitan nastavak financiranja

Najbliži suradnici zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića ne vide ništa sporno u činjenici da Grad Zagreb finacira pola godišnjeg budžeta jednog nogometnog kluba koji je registriran kao udruga građana. Nije im sporna ni činjenica da se velik dio novca iz gradskog proračuna i gradskih tvrtki u NK Dinamo slijeva putem nelogičnih transakcija, kao što je oglašavanje gradskih komunalnih tvrtki koje nemaju konkurencije na tržištu. U tu kategoriju spada prošle godine potpisan ugovor prema kojem je Turistička zajednica grada Zagreba Dinamu dužna uplaćivati 3,5 milijuna kuna za inozemnu promociju grada. Podsjetimo, prošle godine Dinamo se nije kvalificirao ni u jedno europsko nogometno natjecanje. Međutim, dogradonačelnik i predsjednik Turističke zajednice grada Zagreba Ivo Jelušić kaže da je nastavak ovako izdašnog financiranja nogometnog kluba upitan zbog oglasa kojim je prošli tjedan u dnevnim novinama Zdravko Mamić u ime kluba i igrača dao podršku HDZ-u i Ivi Sanaderu i pozvao navijače da glasaju za tu stranku.

Novac Mamiću ruina Zagrebu

Grad Zagreb vlasnik je stadiona u Maksimiru i trebao bi se brinuti za njegovo održavanje putem svog Društva za upravljanje gradskim objektimaGrad Zagreb vlasnik je stadiona u Maksimiru i trebao bi se brinuti za njegovo održavanje putem svog Društva za upravljanje gradskim objektimaUmjesto da se sam brine za stadion čiji je vlasnik, Grad Zagreb za brigu nad tim objektom novac daje Zdravku Mamiću, odnosno Dinamu. Osim toga, unutar Zagrebačkog holdinga, tvrtke koja ujedinjuje sve firme u vlasništvu Grada Zagreba, posluje Društvo za upravljanje gradskim objektima koje bi se između ostalog trebalo brinuti i za stadion u gradskom vlasništvu. Međutim, gradski stadion nikada nije bio dio tog društva već je direktno pod ingerencijom Grada.

Vezane vijesti

Mamić i Gobac žele vlast nad 143 milijuna kuna

Mamić i Gobac žele vlast nad 143 milijuna kuna

Zdravku Mamiću nije ovih tjedana jedina briga postavljanje nove vlasti u Hrvatski nogometni savez. Medijski manje zanimljiv, ali financijski bitan,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika