11.12.2007. / 11:13

Autor: Nina Tomljanović

ISTRAŽIVANJE

Računala štetna za okoliš kao i zrakoplovi

Među zaključcima istraživanja navedeno je kako server srednje veličine utječe na okoliš poput prosječnog sportskog terenca

Istraživanje engleske organizacije za očuvanje okoliša Global Action Plan pokazalo je da više od svjetska računala proizvode jednaku količinu ugljičnog dioksida kao i zračni promet. Pretpostvalja se da danas na svijetu postoji oko milijardu računala.

Global Action Plan je predstavljajući rezultate svoga istraživanja kritizirala način korištenja računala u tvrtkama, ukazujući da je neučinkovito do te mjere da se kupuje brojna oprema ne pazeći pritom na potrošnju energije.

Među zaključcima istraživanja navedeno je kako server srednje veličine utječe na okoliš poput prosječnog sportskog terenca.

Sektor informatičke tehnologije raste mnogo brže nego zračni promet 2006. u Velikoj Britaniji. Prodano je 48 posto više kapaciteta za pohranu podataka nego godinu dana ranije, dok se u istom vremenu broj putnika u zračnom prometu povećao tek za tri posto.

Organizacija je također podsjetila da je 1980. godine kada su uvedena računala, u tvrtkama na godinu trošeno oko 70 milijuna tona papira, dok se nakon 1997. potrošnja papira udvostručila i iznosi više od 150 milijuna tona.

Istražena je i informiranost zaposlenika u tvrtkama o utjecaju njihova posla na okoliš. Devedeset posto ispitanika nije znalo kolika je stopa proizvodnje ugljičnog dioksida u njihovim tvrtkama, a više od polovice ispitanika je znalo da njihov rad utječe na okoliš.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika