05.01.2008. / 13:29

Autor: Katarina Zorić

PREGOVORI

Sanader: "Koalicijski sporazum potpisuje se u utorak"

Mandatar Ivo Sanader kaže da će završna runda pregovora biti obavljena u ponedjeljak pa će se kolacijski sporazumi potpisati u utorak

"Zadnji koallicijski sporazumi potpisuju se u utorak, nakon što se u ponedjeljak obavi završna runda razgovora", rekao je danas novinarima u Splitu mandatar za sastav nove vlade Ivo Sanader.

Najavio je da neki iz dosadašnje izvršne vlasti ostaju u Vladi, a neki će biti zamijenjeni novim osobama.
"To je nužno, jer mi smo sada u koaliciji i s drugim strankama. Zasad je sigurno da ostaju Ivan Šuker i Božidar Kalmeta, te da će netko od manjinaca dobiti visoku dužnost u Vladi. Najvjerojatnije će to biti iz SDSS-a, a ja sam se za to zalagao i prije", istaknuo je Sanader.

Unatoč informacijama koje su se pojavile u medijima, a prema kojima Šeks gubi mjesto predsjednika Sabora, Sanader tvrdi da se o tomu nije raspravljalo.

"Po mom mišljenju Vladimir Šeks do sada je bio najbolji predsjednik Sabora. Odluka o novom predsjedniku Sabora još nije razmatrana, a kad se to bude dogodilo, odluku ćemo donijeti zajedno", rekao je Sanader.

Komentirajući istupe slovenskog premijera Janeza Janše o Hrvatskoj posljednjih dana, Sanader je rekao kako je Janša dobar premijer i čovjek kojemu je pripala povijesna dužnost i čast da u ime Slovenije predsjednika Europskom unijom. To je i za sve nove zemlje koje su ušle u Uniju, rekao je Sanader, velika čast.

"Mi kao zemlja koja je susjed i prijatelj Slovenije veselimo se tome i držimo palčeve da Slovenija bude dobar predsjedatelj Europske unije, kao što i oni nama drže palčeve da dobro obavimo posao kao članica Vijeća sigurnosti u iduće dvije godine", rekao je Sanader naglasivši da Hrvatska i Slovenija imaju dvije iznimno visoke dužnosti u međunarodnoj politici te da će se obje zemlje sasvim sigurno sukladno toj visokoj odgovornosti tako ponašati i u međusobnim odnosima.

Čim formiramo Vladu, najavio je hrvatski premijer, sa Slovenijom, Italijom i Europskom komisijom pokrenut ćemo dijalog o ZERP-u koji je stupio na snagu i ne može se osporiti.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika