09.01.2008. / 08:52

Autor: Katarina Zorić

SISAK

Novo zagađenje u Sisku

Smrad je prouzročilo izlijevanje oko 450 litara dizelskog goriva u kanalizaciju koje je tamo dospjelo iz Zavoda za ispitivanje kvalitete

U noći s ponedjeljka na utorak u Sisku se događala prava drama. Naime, pedesetak stanara triju zgrada u Ulici Ognjena Price 7, 8 i 9 noć je provelo vani, na hladnoći i kiši. Iz njihovih domova istjerao ih je nesnosni smrad koji je prodirao iz zidova, podova, kanalizacijskih otvora, umivaonika, sudopera i WC-a, piše Jutarnji list.

Smrad je prouzročilo izlijevanje oko 450 litara dizelskog goriva u kanalizaciju koje je tamo dospjelo iz Zavoda za ispitivanje kvalitete. Oko 200 litara kanalizacijom je isteklo u rijeku Savu, a ostatak je uklonjen hitnom intervencijomGradu Sisku navode da je ukolonjen izvor neugodnog smrada te da se stanari mogu mirno vratiti u stanove. Uzrok havarije je puknuće brtve na ventilu cisterne koja u ZIK-u služi za baždarenje instrumenata i uređaja.

Jedan od stanovnika Ulice Ognjena Price istaknuo je da sve zaudaralo na dizelske i benzinske pare.
"Kako se svi grijemo na drva, strah me da ne odletimo u zrak. Nama u ‘Drugom sektoru’, dijelu Siska stisnutom između Željezare i Rafinerije, stalno smrdi, pa smo se već i navikli.No, kako smrdi posljednjih dana, a posebno od poslijepodneva, neizdrživo je", kaže Sedić koji je također primijetio da u obližnjem ZIK-u tijekom ispitivanja ispravnosti autocisterni dio goriva uvijek isteče, i to ravno u kanalizaciju.

"Upozorio sam ljude u ZIK-u na to, a oni su mi danas rekli kako nisu znali da je njihov šaht spojen na gradsku kanalizaciju, nego su vjerovali da je riječ o industrijskoj kanalizaciji koja vodi od pročistača", pojasnio je Sedić.

Iako se pokušalo doći do očitovanja u ZIK-u, nadležni nisu htjeli ništa komentirati.
Islam Alić, vlasnik stana najbližeg ZIK-u, tvrdi da njemu i najviše smrdi te da problem nije od jučer.

"Godinama nas truju neometano od bilo koga i bez bilo kakve odgovornosti. Ni sada nikoga za nas nije briga. Osim predsjednice našeg Mjesnog odbora, Ivane Čubrilo, nitko iz Grada nije nam došao pomoći, nitko ne pita kako ćemo provesti noć i hoćete li nas sutra, ako poslušamo savjete inspektorice zaštite okoliša i odemo spavati, pronaći žive ili mrtve. Toliko jako smrdi", naglasio je Alić.

Više se stanara žalilo na glavobolju i mučnine, a boje se ući i u stanove.
Inspektorica zaštite okoliša Verica Ivanušić stanarima je poručila da nemaju razloga za strah jer pare nisu opasne po život te da se vrate u svoje stanove, dobro ih provjetre i ni u kom slučaju ne pale vatru. Stanari su, pak, zaključili da će im bolje biti vani.

Vezane vijesti

"Željezara pokazuje da se može javno-privatno"

"Željezara pokazuje da se može javno-privatno"

Premijer Zoran Milanović i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić posjetili su danas sisačku Segesticu, tvrtku koja obnavlja proizvodnju i vraća se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika