10.01.2008. / 09:20

Autor: Katarina Zorić

SDP i HNS

Velika svađa u oporbi

Ukoliko danas ne dođe do dogovora, bit će to prvi puta u 17-godišnjoj povijesti višestranačja u Hrvatskoj da se oporba ne može dogovoriti oko potpredsjedničkih mjesta u Saboru

Na jučerašnjem sastanku novog predsjednika Sabora Luke Bebića s oporbenim čelnicima na kojemu je trebala biti dogovorena raspodjela potpredsjedničkih mjesta u Saboru, verbalno su se sukobili predsjednik SDP-a Zoran Milanović i predsjednica HNS-a Vesna Pusić, piše Jutarnji list.

Prema saborskom poslovniku, vladajući imaju pravo na tri potpredsjednika, a oporba na dva. I upravo ta dva mjesta su sporna jer Milanović smatra da oba pripadaju SDP-u kao najjačoj oporbenoj stranci u Saboru s čime se ne slaže Vesna Pusić koja smatra da jedno potpredsjedničko mjesto mora pripasti HNS-u kao što je to i dosada bio običaj.

Ukoliko danas ne dođe do dogovora, bit će to prvi puta u 17-godišnjoj povijesti višestranačja u Hrvatskoj da se oporba ne može dogovoriti i da ima više kandidata nego potpredsjedničkih mjesta. Kako će se u cijeloj situaciji postaviti HDZ, o kojemu i ovisi izbor svih kandidata, tek će se vidjeti.

Klubovi zastupnika HDSSB-a i IDS-a ne žele sudjelovati u svađi SDP-a i HNS-a pa će ih, kako su najavili Vladimir Šišljagić i Emil Soldatić, ostaviti da se dogovore. Sudeći prema jučerašnjem razgovoru Zorana Milanovića i Vesne Pusić, teško je povjerovati da će do dogovora doći.

Pusić vs. Milanović: Tko je koga afirmirao?
VESNA PUSIĆ: "Tražim mjesto potpredsjednice Sabora, jedno mjesto mora pripasti HNS-u".
ZORAN MILANOVIĆ: "Ne! Obje pozicije koje pripadaju oporbi bit će SDP-ove, potpredsjednici Sabora bit će Željka Antunović i Neven Mimica.Gledaj, SDP ima 56 saborskih mandata, HNS sedam. Uopće nema dvojbe da oba potpredsjednička mjesta trebaju pripasti SDP-u."
VESNA PUSIĆ: "Ali, Neven Mimica? Pa, što je tebi? On je dobar dečko, ali politički, on je druga liga."
ZORAN MILANOVIĆ: "O čemu pričaš? Pa ja sam tebe afirmirao u kampanji. HNS ne bi dobio ni to što je dobio."
VESNA PUSIĆ: "Molim? Ti si mene afirmirao? Pa, gdje si ti bio kad sam se ja afirmirala?!"
ZORAN MILANOVIĆ: "Htio sam reći da sam ja o tebi afirmativno govorio u kampanji."
VESNA PUSIĆ: "Dobro, ne trebaju mi glasovi SDP-a, može mene podržati i HDZ."
ZORAN MILANOVIĆ: "Hoćeš da ti dam deset zastupnika da ti se nađe za prvu ruku?"

Vezane vijesti

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

Europska nogometna organizacija (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) s 80.000 eura zbog neprimjerenog ponašanja hrvatskih navijača na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika