10.01.2008. / 12:37

Autor: Katarina Zorić

POSKUPLJENJA

URSH od Sanadera traži zaštitu građana

Jakuš je uputio pismo i predsjedniku Gospodarsko-socijalnog vijeća Grada Zagreba Vladimiru Ferdelji od kojega traži hitnu sjednicu tog tijela zbog očitovanja o poskupljenju komunalija

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš pismeno je zatražio od mandatara Ive Sanadera da odmah nakon osnivanja nove Vlade održi sastanak s čelnicima sindikalnih središnjica kako bi raspravili nova poskupljenja, njihov učinak na standard građana i poslovanje gospodarstva te donijeli mjere za ublažavanje tih negativnih trendova.

Na današnjoj konferenciji za novinare Jakuš je rekao i da, ako dođe do novih poskupljenja nafte i plina, sindikat traži i povećanje plaća u visini tih poskupljenja. Smatra kako je nedopustivo da se Hrvatsku po cijenema
energenata uspoređuje sa Europskom unijom jer, kaže, naši radnici imaju manje plaće od onih u EU.

Jakuš je uputio pismo i predsjedniku Gospodarsko-socijalnog vijeća Grada Zagreba Vladimiru Ferdelji od kojega traži hitnu sjednicu tog tijela zbog očitovanja o poskupljenju komunalija, što je, po njemu, trebalo učiniti prije najavljenih poskupljenja vode, gradskog prijevoza i ostalih komunalija.

Predsjednik URSH-a pozvao je i predstavnike političkih stranaka da se ponašaju odgovorno, a ne da na državnoj razini govore jedno, a kada su na lokalnoj razini na vlasti čine drugo. Jakuš, naime, strahuje da bi se zagrebački trend poskupljenja mogao proširiti i na ostatak Hrvatske.

"Neodgovorno je da u vrijeme kada sindikati pregovaraju o povećanju plaća za 3 do 5 posto, netko sebi dozvoljava podizanje cijena za 20, 30 i više posto. URSH je spreman ići i u sindikalne akcije, ali samo zajedno sa ostalim sindikatima", istaknuo je Jakuš.

Komentirajući najavljeni sindikalni prosvjed zbog poskupljenja i najave iz SSSH da će prosvjed organizirati bez ostalih središnjica, Jakuš kaže kako je vrijeme da sindikalni čelnici zaborave svoje međusobne netrpeljivosti jer zbog razjedinjenosti sindikata trpe radnici. Jakuš je pozvao sindikalne čelnike da nastupaju zajednički jer svako "soliranje", kako kaže, nije u interesu građana, već u interesu pojedinaca i političara.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika