10.01.2008. / 14:06

Autor: Marijana Zrinjski

GEOFFREY NICE

"Haag se ponaša vrlo arogantno"

Vrlo je neobično s kakvom su lakoćom Hrvati prihvatili Haški sud. Englezi nikad ne bi dopustili da im sudi takav sud”, rekao je za jedan hrvatski tjednik bivši tužitelj haaškog suda Geoffrey Nice, te dodao: "Uvijek mi je bilo neobično s kojom su lakoćom ljudi iz regije na to pristali. Na predavanjima znam pitati engleske studente: Zamislite da je Engleska optužena za genocid nad Škotima i da međunarodno tijelo osnovano u Iranu te sastavljeno od tužitelja iz nekoliko različitih zemalja mora ustanoviti o čemu se radi. Bi li to bilo pravedno. Studenti su šokirani i kažu: Naravno da ne bi!". Nice je također priznao kako djelatnici haaškog tribunala, mahom stranci, uopće nisu imali volje istraživali što se točno događalo u bivšoj Jugoslaviji, a nije ih zanimala ni kulturna pozadina sukoba. Zaklučio je da se Haag ponaša vrlo arogantno jer sudi državama o kojima zapravo ne zna osnovne stvari.

Glavnu haašku tužiteljicu Carlu Del Ponte, Nice smatra amaterkom koja je od njega tražila da prihvati neetične i neprofesionalne odluke. Nije ga podnosila, tvrdi Nice, jer nikad nije pristajao na takve zahtjeve. Njegovo mišljenje je o tužiteljici Louise Arbour je posve drugačije. Smatra je vrlo bistrom intelektualkom i izvrsnom pravnicom.


Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika