11.01.2008. / 16:58

Autor: Marijana Zrinjski

SVAĐE OKO ZERP-A

"Poruke iz Bruxellesa su licemjerne"

“Ribari od novoga saziva Sabora i premijera Ive Sanadera očekuju da se postave principijelno u vezi sa ZERP-om. Poruke Bruxellesa su licemjerne i nekorektne, pogotovo kada ih prenosi Oli Rehn koji dolazi iz države koja je ZERP proglasila prije dvije godine i pozvala sve skandinavske zemlje da zaštite prirodna bogatstva skandinavskog mora ”, izjavio je predsjednik Sindikata ribara Hrvatske Petar Baranović danas na konferenciji za novinare u Splitu.

Naglasio je da su u kampanji šutjeli i slušali kako premijer Ivo Sanader i predsjednik HSS-a Josip Friščić, ponavljaju da neće dovesti u pitanje suverenitet Hrvatske.

“Sada ćemo vidjeti kako će se postaviti prema tim pritiscima", rekao je Baranović koji tvrdi da su ribari bili zadovoljni s bivšim ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem. On se, ustvrdio je Baranović, uvijek odazivao njihovim pozivima, a ministarstvo s njim na čelu, donijelo je brojne mjere koje su pomogle ribarima. Za novog ministra Božidara Pankretića, nada se da će promijeniti odnos prema ribarima.

Inače, danas je slovenska tiskovna agencija STA, pozivajući se na izvore bliske Europskoj komisiji, priopćila da Hrvatskoj, ako u kratkom roku nakon formiranja i početka djelovanja nove vlade ne poništi odluku o ZERP-u, prijeti zamrzavanje pet do šest pregovaračkih poglavlja u pregovorima s EU-om.

Prema tom izvoru navodno “nije dovoljno što se ZERP ne provodi u praksi jer je po zakonu na snazi". Hrvatskoj bi se, govori izvor, moglo dogoditi ono što se krajem 2006. godine dogodilo Turskoj. Turska tada nije pristajala na uključivanje Cipra u EU, s kojom je Turska u carinskoj uniji pa je zamrznuto 8 od 35 pregovaračkih poglavlja.

Vezane vijesti

Što Bruxelles očekuje od Nikolića i Srbije?

Što Bruxelles očekuje od Nikolića i Srbije?

Susret Štefana Fülea i Tomislava Nikolića bio je priprema za posjet novog srbijanskog predsjednika Bruxellesu koji ovoga tjedna dolazi u sjedište… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika