12.01.2008. / 14:23

Autor: Marijana Zrinjski

SABOR

Vesna Pusić: "Otvoren je velik prostor za korupciju"

Predsjednik SDP-a danas je nakon premijera Ive Sanadera, održao dugačak govoru u Saboru u kojem je ustvrdio da "ova Vlada nije ništa novo, te da je Europa rekla što misli o njenim institucijama u mišljenju Predsjedništva EU", piše Index.hr. Milanović je ponovio staru tvrdnju da je većina građana izabrala lijevi centar. Zastupnik HDZ-a Andrija Hebrang odgovorio mu je "kako u tom slučaju moli Državno izborno povjerenstvo da promijeni rezultate". Ni Sanader se nije suzdržao od komentara već je rekao: "HDZ je dobio sa 3:0 - na izborima, za mandatara i danas za Vladu. Milanović falsificira izborni rezultat svojim izjavom".

Inače, predsjednika SDP-a zastupnici su napali zbog poskupljenja u Zagrebu, odnosno zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, člana te lijeve stranke.

Vladajuća koalicija najavila je potporu Vladi i njezinom programu, a oporbeni saborski zastupnici koji zamjeraju vladinom novom programu manjak rješenja za ključne probleme u Hrvatskoj, neće podržati novu Vladu, premijera Ive Sanadera.

Hebrang je kao cilj nove Vlade između ostalog istaknuo uravnoteženje državnog proračuna do 2010. godine čime bi se, kako kaže, proračunski prihodi izjednačili s rashodima, a država se ne bi dalje zaduživala. Najavio je da će novac kojim se sada plaćaju kamate za inozemne kredite, usmjeriti u razvojne programe. Nova će Vlada, tvdi bivši ministar zdravstva, uvesti i porezni broj koji će točno prikazati kojim je građanima potrebna socijalna pomoć, a tko je zloupotrebljava.

Zastupnik vladajuće koalicije Ivan Čehok u Saboru je pak, odbacujući optužbe oporbe da je koalicijski sporazum s HDZ-om i HSS-om samo popis dobrih želja, kazao da taj dokument sadržava niz egzistencijalnih rješenja. S tim se ne slaže predsjednica HNS-a Vesna Pusić. Ona je ustvrdila "da predloženi program nema vizije razvoja, nego da je kompilacija najrazličitijih stvari, koja podsjeća na klasičan primjer pogrešne metodologije, koja lisice dijeli na sive, smeđe i lukave". Također naglasila je da bi planirana klasifikacija državne imovine na perspektivnu i neperspektivnu, otvorila veliki prostor za korupciju. Damir Kajin iz IDS-a optužio je Vladu da je se u tijeku njezina formiranja pažnja obraćala samo na interese koalicijskih stranaka, a ne važne državne probleme.

Marijana Petir, zastupnica Seljačke stranke opirući se oporbenim kritikama, rekla je da HSS-ova potpora vladi nije bezrezervna, odnosno da će HSS pomno pratiti provođenje programa.

Mandatar Ivo Sanader odbacio je pak tvrdnje oporbe da je Europska komisija u posljednjem izvješću loše ocijenila napredak Hrvatske u približavanju EU. Napredak je, tvrdi Sanader, vidljiv napredak u svim poglavljima. "Takva ocjena ne znači da pred vladom i državom ne stoje izazovi, posebno u pravosuđu za koje je EK poslala niz mjerila koja Hrvatska treba ispuniti. Nastavak reforme pravosuđa jedan je od glavnih zadataka nove vlade", ustvrdio je Sanader dodajući da će se u ovom mandatu također nastaviti s populacijskom i politikom ravnopravnosti spolova. Isto tako, najavio je, osigurati će se bolji položaj žena na tržištu rada, a pojačati će se i programi zapošljavanja žena žrtava nasilja u obitelji.



Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika