Objavljeno u Nacionalu br. 635, 2008-01-15

Autor: Zrinka Pavlić

BIG SISTER

'Tako je. U pravu ste'

Zrinka PavlićZrinka Pavlić TEEN SERIJA S KRVAVIM NO(S/Ž)EVIMAPod nož, NovaTV, utorak, 22.40
Najbolja mi je fora to što je NovaTV svim sredstvima javnog informiranja koja objavljuju TV program serijal “Pod nož” najavila kao TEEN SERIJU! Lakovjerni su se stoga zacijelo iznenadili kada su umjesto Beverly Hillsa, O.C.-a i ostalih kotara losanđeleske oblasti ugledali siromašnu, ružnjikavu raju koja se podvrgava invazivnim kozmetičkim zahvatima pred kamerama. TV kuća koja sve to plaća (uključivo s limuzinama, hotelima i fešn guruima) za prvu je epizodu odabrala dvije žene. Prva, Afroamerikanka iskompleksirana king-size ćubama, osim njihova si je smanjivanja dala i izbijeliti zube, isisati škembu i još nešto čega se ne sjećam jer mi je skoro pozlilo. Druga nije imala nakaradnih mana, osim ako takvima smatrate posivjele i ispijene kućanice, no prošla je kroz isto kao i prva. Najprije su im razvaljivali čeljusti, isisavali salo, previjali plavo-zelene, natečene face, štemali nosne i zubne kosti, davali narkoze od kojih su povraćale i sto drugih užasa, a zatim im dali malo vremena da se oporave. Kad su došle k sebi, preuzeli su ih stilisti i šminkeri te udarili završni štih. I bogme - ispale su puno ljepše nego na početku. U slučaju Afroamerikanke očito ne bi išlo bez kirurgije (usnice), kod druge su tete veću ulogu odigrale šminka i odjeća pa mi se cijela priča s ekstremima čini bezveznom. No ja nisam tinejdžer i meni, prema Novinim najavama, serija niti nije bila namijenjena.
Ocjena: bolesnjikavo (-3)


DAME I MADAMMEPrilog o prostituciji, Provjereno, NovaTV, četvrtak, 21.30
Kada “Provjereno” krene s prilozima o škakljivijim temama poput pedofilije i prostitucije, sama se sa sobom okladim hoće li i opet promašiti barem pet aspekata problema, hoće li mi se i opet činiti da nemaju prave izvore te koliko će im neuvjerljivo djelovati “autentične snimke” sa zamagljenim likom prijestupnika. I ovaj sam put dobila okladu. Svi susreti s prostitutkama u unajmljenom stanu mogli su vrlo lako i za sitan dodatni honorar biti snimljeni s curama i dečkima iz susjedne kancelarije, autentičnost iznesenih informacija naglašavana je tek veličinom slova kojima se preko ekrana ispisivalo da SAT VREMENA PROSTITUCIJE STOJI SEDAMSTO KUNA, a bilo kakvo dublje zadiranje u problem - nasilje, svodničko iskorištavanje, trgovina ljudima, kazneni progon prostitutki, ali ne i klijenata - potpuno je izostavljeno.
Ocjena: gubitak vremena (1)

JESMO LI SE ZA TO BORILI?Prijenos sjednica Hrvatskog sabora, HTV2, petak, 9.30
Petak ujutro uoči konstituirajuće sjednice, a Mislav Bago jurca po saborskim hodnicima ko da snima skeč za Bennyja Hilla. Prvo zahakla Rožića: “Vi ste tu bili u dva mandata.” Rožić: “Ne nego tri.” “Dobro”, pomirljivo će Mislav. “Kako je u Saboru bilo prije, a kako je danas?” Rožić: “Prije su bila druga vremena” (Ideš!). Bago: “Da, sada živimo u Drugoj Hrvatskoj, a ono je bila Prva” (valjda aludira na Francusku, tko zna). Rožić: “Želite reći da sada živimo u detuđmaniziranoj Hrvatskoj?” Bago: “To ste vi rekli.” Pritom se ceri ko neposlušni reporter-šeret iz doba komunizma, kad su se “opasne” tvrdnje pecale, ali i prepuštale prostoru između redaka i tuđim ustima. Dovukao je još i Arlovića i Domljana te i njih upitao za razliku između Sabora 1990. i Sabora 2008. Arlović je - iako SDP-ovac - tu pokazao zavidnu razinu državotvornog ponosa jer je kao iz topa ispalio da je devedesete bilo nešto sasvim drugo zato što je primarna zadaća bila stvoriti DRŽAVU, a Domljan - iako HDZ-ovac - nije se toliko busao u državotvorna prsa, nego sve u stilu novog sanadersko-europskog imidža pripomenuo da je tada (devedesete) najprije trebalo izgraditi DEMOKRACIJU. Kad ga je pak Bago upitao što kaže na to da su iz prvog saziva ostala još samo dva zastupnika - Bebić i Šeks, Lepi Žare nije ni trepnuo: “To je srž demokracije. Promjena vlasti, promjena političkih ličnosti. Nismo li se za to borili?” Bago: “Tako je. U pravu ste.” Tu sam ugasila televizor i zaključila da imamo naslov za hrvatsku verziju humoristične serije “Da, ministre”. U šund-varijanti.
Ocjena: remek-djelo političkog nadrealizma (5)

ZAŠTO?Dnevnici i središnje vijesti, sve tri televizijske kuće, petak navečer
Prizori ispraćaja dvadesetogodišnje Kristine Šušnjare rijetko koga nisu potresli. No jednog je mog prijatelja desetogodišnji sin upitao: “Tata, kada se dogodi nešto ovako strašno, zašto onda sve u detalje prikazuju na televiziji?” i čovjek nije znao što bi mu odgovorio. Ni ja nisam sigurna da znam zašto. Zato što je to vijest? Zato što inače ne bismo suosjećali s Kristininom obitelji? Zato što bi, da to nije prikazano, ispalo da nas je više briga za to kako se oblače saborski zastupnici (jer se o tome govori u nekim Dnevnicima i vijestima) nego za smrt nedužne djevojke? Zato što publika to želi gledati? Vjerojatno se sva ta pitanja mogu pretvoriti u potvrdne rečenice jer stvari doista tako stoje. To JEST vijest. Ljudima JEST potreban snažan podražaj da bi suosjećali. Medijskim se eksponiranjem tragediji definitivno pokušava dati značaj i težinu kakvu zaslužuje. No kako to objasniti desetogodišnjem djetetu, odraslom uz televiziju čija se primarna i osnovna funkcija već odavno pretvorila SAMO u zabavu i brigu o gledanosti? Vjerojatno jednako teško kao i samu tragediju.
Ocjena: tragično

Vezane vijesti

Trebamo se lišiti negativne prtljage

Trebamo se lišiti negativne prtljage

Bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i jedan od utemeljitelja HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je danas kako Hrvatsku u budućnosti vidi kao demokratsku,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika