14.01.2008. / 17:10

Autor: Katarina Zorić

LJUBLJANA

Misija EU na Kosovo neće biti prije veljače

EU se nada ponovnoj izbornoj pobjedi proeuropskog predsjednika Borisa Tadića i ne želi tijekom osjetljivog izbornog procesa poticati neovisnost Kosova

EU ne želi utjecati na predsjedničke izbore u Srbiji i zbog toga prije veljače neće dati zeleno svjetlo za raspoređivanje misije koja bi Kosovo pripremila za neovisnost, izjavila je danas glasnogovornica slovenskog predsjedništva EU.

"Jasno je da odluka neće biti donesena prije veljače", rekla je glasnogovornica napomenuvši kako je zamisao da se u sadašnjem trenutku ne intervenira u stanje u Srbiji.

EU je na summitu 14. prosinca najavila misiju od 1800 policajaca, sudaca i istražitelja koji bi pomagali kosovskim vlastima da postupno preuzmu ovlasti misije UN-a, raspoređene u toj pokrajini od 1999.Zeleno svjetlo za misiju EU trebali bi dati ministri vanjskih poslova na sastanku koji će biti održan 28. siječnja, no taj će se sastanak održati između dva kruga predsjedničkih izbora u Srbiji, 20. siječnja te 3. veljače.

EU se nada ponovnoj izbornoj pobjedi proeuropskog predsjednika Borisa Tadića i ne želi tijekom osjetljivog izbornog procesa poticati neovisnost Kosova čime bi birače mogla odvratiti od Tadića u korist njegova ultranacionalističkog protukandidata, radikala Tomislava Nikolića.Europa očekuje da će kosovski Albanci proglasiti neovisnost Kosova nakon izbora u Srbiji.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika