14.01.2008. / 19:09

Autor: Katarina Zorić

PREDSJEDNIK O AKTUALNOSTIMA

Mesić: Friščić je trebao ući u Vladu i prihvatiti odgovornost

Predsjednik Mesić smatra da Vlada odmah na početku mandata mora "ići s najtežim odlukama da bi ostvarila sedam ili više od sedam posto stopu rasta"

Predsjednik Stjepan Mesić rekao je danas kako se nada da će dobro surađivati s novom Vladom, a istaknuo je kako je s premijerom Ivom Sanaderom dobro surađivao i u prošlom mandatu.

"Sve ono što mi radimo moramo raditi da bi naši građani živjeli sigurnije, kvalitetnije, u ambijentu koji je europeiziran. To je ono što se svi zalažemo", rekao je predsjednik u emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom uz kavu".
Mesić ne vidi problema u veličini nove Vlade jer je, kaže, glavno pitanje Vlade kvaliteta njezina rada. Smatra da program Vlade može biti ostvaren ako provedbene odluke budu takve da omoguće ostvarivanje programa.

Predsjednik Mesić smatra da Vlada odmah na početku mandata mora "ići s najtežim odlukama da bi ostvarila sedam ili više od sedam posto stopu rasta".Kao teške odluke Mesić je pritom izdvojio reforme pravosuđa, javne uprave i zdravstva koje, kako je istaknuo, treba učiniti u kraćem roku.

Mesić smatra da je predsjednik HSS-a Josip Friščić trebao ući u sastav Vlade jer bi, kako je rekao, bilo logično da preuzme odgovornost za ono što će Vlada odlučiti, jer ovako je amnestiran od odgovornosti i uvijek može ići s novim prijedlozima što sprječava efikasnost. Mesić drži da će u slučaju postojanja koordinacije koja bi kontrolirala rad Vlade, a ne bi bila "uvedena u sustav", doći do poteškoća u funkcioniranju Vlade.

"Kada je program usvojen, kao što je sada usvojen u Parlamentu, Vlada mora provoditi taj program. Jedino ako bi se mijenjao program onda bi se trebala sastati koordinacija stranaka koje su u koaliciji i predložiti nešto novo", rekao je Mesić.

Govoreći o Berislavu Rončeviću, Mesić je rekao kako ne bi dao zeleno svjetlo da on ponovno bude ministar obrane zbog nekoliko pitanja koja je morao riješiti. Izdvojio je pitanje obalne straže gdje je trebalo donijeti više podzakonskih akata koji nisu doneseni, te pitanje reforme samog ministarstva. Pritom je ponovno naglasio kako je najveći problem u procesu nabave u MORH-u.

O novom ministru obrane Mesić je dao pozitivno mišljenje , a u kontekstu prijepora koji se ovih dana spominju vezano uz ministra Branka Vukelića, Mesić je rekao kako sve ovisi o ministrovom budućem radu, ali da će u slučaju da se "izmijene realiteti" i njegova ocjena biti drukčija.

Oporbi je predsjednik poručio da se svakako dogovore oko raspodjele mjesta potpredsjednika Sabora jer samo tako, kaže, mogu biti prepoznatljivi kao ozbiljna opozicija.

Govoreći o zastupniku Branimiru Glavašu, Mesić je rekao da pripada pravnom mišljenju koje smatra da je Glavaš na ovim izborima ostvario novi mandat, a time i novi imunitet, te da se procedura mora odvijati dalje imajući sve to u vidu.

Komentirajući događanja vezana uz haaškog optuženika generala Mladena Markača, Mesić je rekao da će svakako postaviti pitanje odgovornosti obavještajnih službi jer su one morala dati svoju procjenu za lov u kojem je sudjelovao i "reagirati ako netko krši pravila Haaškog tribunala".

Predsjednik je u emisiji prokomentirao i pitanje ZERP-a ističući da novu Vladu čekaju razgovori sa susjedima i Europskom komisijom.

Ocijenio je kako sa slovenske strane nije dobro "da se susjednoj Hrvatskoj skroz prilazi s nekim prijetnjama".
"Mi se prijateljskoj Sloveniji nikad nismo prijetili", rekao je Mesić napomenuvši da je Hrvatska uvijek polazila s dobrim namjerama. Takav pristup predsjednik Mesić očekuje i od slovenske strane.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika