15.01.2008. / 11:00

Autor: Marko Biočina

EKSKLUZIVNO

Hrvatska na dnu Indexa ekonomskih sloboda

Hrvatsko gospodarstvo je 54.6 posto slobodno, rangirano je na 113. mjesto od ukupno 157 zemalja obuhvaćenih istraživanjem te je zbog toga ocijenjeno opisnom ocjenom "uglavnom neslobodno".

Američki konzervativni institut The Heritage Foundation objavio je Index ekonomskih sloboda za 2008. godinu, godišnje istraživanje o stupnju ekonomske slobode u svijetu. Prema tom Indexu , hrvatsko gospodarstvo je 54.6 posto slobodno, rangirano je na 113. mjesto od ukupno 157 zemalja obuhvaćenih istraživanjem te je zbog toga ocijenjeno opisnom ocjenom "uglavnom neslobodno“.

Radi se o istraživanju koje već 14 godina objavljuju The Wall Street Journal i Heritage Foundation, a kojeg je u Hrvatskoj predstavio riječki Adriatic institut za javni poredak na današnjoj konferenciji za novinare . Heritage Foundation je konzervativni američki institut osnovan 1978. godine. Njegov rad temelji se na promociji konzervativne javne politike koja se zasniva na principima slobodnog poduzetništva. U Heritage Foundationu smatraju kako je što manja kontrola države nad gospodarstvom i tržištem ključ stvaranja ekonomski uspješne države. Upravo se na tim kriterijima temelji i njihovo istraživanje o ekonomskoj slobodi u svijetu.

Index mjeri ekonomsku slobodu unutar 10 specifičnih kategorija: radna sloboda, sloboda poslovanja, trgovinska sloboda, fiskalna sloboda, veličina države, monetarna sloboda, sloboda ulaganja, financijska sloboda, vlasnička prava i sloboda od korupcije. Uzima se prosjek ocjena ovih kategorija, kako bi se stvorila sveobuhvatna ocjena.

U kontekstu europskih zemalja prema ocjeni Heritage Foundationa Hrvatska je na samom začelju, na 37. mjestu od 41 nacije. Iako je ovogodišnja ocjena za 0.7 posto viša od prošlogodišnje, ona je znatno ispod regionalnog europskog prosjeka. U usporedbi s ocjenom prošle godine gdje je Hrvatska ocjenjena na 109.-om mjestu od 157 zemalja, Hrvatska je na listi Heritage Foundationa pala na 113.-to mjesto u Indexu za 2008. godinu. U čak tri kategorije Heritage Foundation Hrvatsku je ocijenjenio kao "represivnu ekonomiju“, a to su veličina države, vlasnička prava i sloboda od korupcije.

“Niska pozicija Hrvatske u Europskim i svjetskim razmjerima šalje krivu poruku stranim investitorima i lokalnim poduzetnicima koji su zainteresirani za dovođenje kapitala za Greenfield ulaganja i stvaranje novih radnih mjesta. Izabrani zastupnici Hrvatske imaju odgovornost ozbiljno ispitati nalaze Indexa i provesti politike rasta, a ne površne, kozmetičke promjene. Hrvatska treba poboljšati svoj rezultat Indexa ekonomske slobode što će pogodovati građanima i poreznim obveznicima uvećanjem ekonomskog rasta. Građani koji su dali svoj glas za promjene u Hrvatskoj, a protiv korupcije i ekonomskih slabosti zahtjevaju ekonomsku slobodu. Dobitnik nobelove nagrade za ekonomiju, Dr. Milton Friedman, prigodno nas je podsjetio da je ekonomska sloboda preduvjet političke slobode.”, smatra Nataša Srdoč.

Inače, već 14. godinu za redom Hong Kong i Singapur proglašeni su najslobodnijim ekonomijama sviojeta. Egipat je proglašen ekonomijom s najvećim poboljšanjem, zbog napretka s prošlogodišnejg 106-tog na ovogodišnje 85. mjesto. Očekivano, najneslobodnijim ekonomijama na svijetu proglašene su Sjeverna Koreja, Kuba i Zimbabve.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika