16.01.2008. / 09:17

Autor: Marko Biočina

OTVORENA PITANJA

Sanader u Bruxellesu odgovara na kritike Europske unije

Prema neslužbenim informacijama, u slučaju zamrzavanja predpristupnih fondova radi se o pritisku Europske unije zbog proglašenja ZERP-a. Zato će Sanader će u Bruxellesu vjerojatno pokušati ublažiti stav EU po tom pitanju.

Premijer Ivo Sanader danas je otputovao u Bruxelles gdje će razgovarati s veleposlanicima država članica NATO-a i s glavnim tajnikom Saveza Jaapom de Hoopom Schefferom.u sjedištu NATO-a. To je Sanaderov prvo službeno putovanje nakon što je osvojio još jedan mandat kao hrvatski premijer. Tim sastankom Hrvatska će završiti šesti ciklus Akcijskog plana za članstvo. Hrvatska bi nakon toga trebala dobiti poziv za članstvo u NATO-u.

I dok proces pristupanja NATO-u ide predviđenim tempom, odnos Hrvatske i Europske Unije iz dana u dan je sve lošiji. Zato bi Sanader, iako to nije primarna svrha njegovog puta, u glavnom gradu Belgije mogao susresti i s dužnosnicima Europske unije te od njih tražiti pojašnjenje odluke o blokiranju pristupa europskim sredstvima.

Podsjetimo, Europska komisija prekjučer je objavila kako je zbog slabosti u ustroju decentraliziranog upravljanja sredstvima zamrznula sredstva iz predpristupnog fonda PHARE te da za pet milijuna eura smanjila sredstva predviđena u programu IPA.

Iako je u tom smislu priopćenje Europske komisije bilo vrlo jasno i precizno, u Ministarstvu financija jučer su tvrdili suprotno, da Hrvatska nije izgubila sredstva iz programa PHARE 2006 i IPA iako je točno da Europska komisija traži određena poboljšanja u sustavu.

Prema neslužbenim informacijama, radi se o pritisku Europske unije zbog proglašenja ZERP-a. Zato će Sanader će u Bruxellesu vjerojatno pokušati ublažiti stav EU po pitanju ZERP-a.

Italija i Slovenija već otvoreno prijete blokadom pregovora ako se ZERP ne opozove, a pri tome se pozivaju na izjavu koju je bivša i sadašnja Vlada potpisala 2004. godine. U toj situaciji Sanader je predložio pregovore između Italije, Slovenije, Europske komisije i Hrvatske. Slovenija je takvu inicijativu odbila, ponovivši svoj stav kako neće pristati na pregovore sve dok se primjena ZERP- ne ograniči samo na države koje nisu članice EU. Slovenski premijer Janša jučer je izjavio kako očekuje da Hrvatska odmah riješi problem ZERP-a.

Iako bi sam Sanader u ovoj situaciji možda i bio sklon novoj odgodi ZERP-a, to je neprihvatljivo HSS-u, njegovom glavnom koalicijskom partneru te će zato premijeru predstoje vrlo teški i neizvjesni pregovori.

Pritisak zbog RockwoolaTakođer, Sanader bi u Bruxellesu mogao naići na snažne kritike Europske komisije vezane za situaciju oko tvornice kamene vune "Rockwool" u istarskom Pićanu. Podsjetimo, ta je tvornica u vlasništvu danske tvrtke, bila najveća greenfield investicija u Hrvatsku prošle godine. Ipak, cijeli projekt naišao je na protivljenje lokalnog stanovništva i eko udruga koje djeluju na području Istre.

Naposljetku, nakon brojnih pritužbi građana, tvornica je zatvorena krajem studenoga jer je utvrđeno da je u gradnji prekršena građevinska dozvola i važeće ekološke norme. Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je kako se na Hrvatsku vrši pritisak da se tvornici ponovno odobri rad.

Tako je u pismu direktora Opće uprave za proširenje Europske komisije Christiana Danielssona navedeno kako bi zaustavljanje jedne od najvećih greenfield investicija moglo negativno utjecati na pravnu sigurnost investitora, čemu se posebna važnost pridaje u pregovorima o pristupanju Hrvatske EU.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika