16.01.2008. / 12:35

Autor: Marijana Zrinjski

ISTRAŽIVANJE U HRVATSKOJ

Kako Hrvati zamišljaju idealnu ženu?

Centar za istraživanje, Gfk Grupa proveo je istraživanje o tome kako se u Hrvatskoj doživljava "idealna žena".

Prije trinaest godina, 30 posto ispitanika idealnu ženu opisalo je kao uspješnu poslovnu ženu koja gradi svoju karijeru. Prošle godine idealnu ženu na taj je način opisalo čak 40 posto ispitanika. Sve manje ljudi u Hrvatskoj savršenu pripadnicu ljepšeg spola opisuje kao zaposlenu ženu/ domaćicu koja radi na manje odgovornim mjestima i brine o obitelji i kući. Prije 13 godina, s takvom definicijom idealne žene, slagalo se 39 posto osoba, 2002. godine taj se postotak smanjio na 35, da bi prošle godine samo 31 posto osoba dalo takav odgovor.

Samo 15 posto građana Hrvatske smatra da je idealna žena domaćica/majka koja se prvenstveno posvetila svojoj obitelji. Taj je postotak 1995. iznosio 24 posto, a 2002., 14 posto. Da bi idealna žena trebala biti uspješna zaposlena žena angažirana u javnom i/ili političkom životu, a o obitelji i djeci (ako ih ima) brine uz pomoć supruga ili nekog drugog, prošle godine mislilo je samo pet posto ispitanika. Zanimljivo je da je 2002. taj postotak bio nešto veći, osam posto, a 1995. samo četiri posto.

Definicije idealne žene kao uspješne poslovne žene koja gradi svoju karijeru i uspješne zaposlene angažirane u javnom i političkom životu češće se navodi u Zagrebu s okolicom, 56 posto i u Dalmaciji, 51 posto, a znatno rjeđe s takvim se definicijama slažu u sjevernoj Hrvatskoj, 36 posto i u Istri s Primorjem, 35 posto.

Isto tako žene češće od muškaraca vide idealnu ženu kao uspješnu i poslovnu, 41 posto, dok muškarci idealnu ženu češće navode kao domaćicu i/ili majku koja se posvećuje obitelji, 17 posto.

U dijelu istraživanja u kojem su samo žene odgovarale na pitanja o idealnoj ženi, rezultati su slijedeći. Najveći postotak žena, njih 34 posto, lani je idealnu ženu opisalo kao zaposlenu ženu/domaćicu koja radi na manje odgovornim mjestima i brine o djeci i obitelji. Nešto manji postotak, 28 posto građanka Hrvatske, idealnu ženu vidi kao uspješnu poslovnu ženu koja gradi svoju karijeru ( a o obitelji brine uz pomoć supruga ili nekog drugog). Za definiciju idealne žene kao žene domaćice/ majke koja se prvenstveno posvetila obitelji i djeci, odlučilo se 24 posto žena u Hrvatskoj. Samo jedan posto žena u Hrvatskoj idealnu ženu zamišlja kao uspješno zaposlenu i angažiranu u javnom i/ili političkom životu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika