16.01.2008. / 14:09

Autor: Sandra Županić

ZAGREB

Otkrivene goleme malverzacije s gradskim prostorima

Neke udruge su se bez dozvole proširile na susjedne prostore i koriste veći prostor od ugovorenog koji dodatno ne plaćaju. Također, voditelji nekih udruga prostore koriste za djelatnosti trgovačkih društava kojima su vlasnici.

Čak 28 posto udruga kojima su zagrebačke gradske vlasti dodijelile prostor u svom vlasništvu na korištenje tamo ne obavljaju djelatnost za koju su registrirane ili su iznajmile prostor trećoj stranci ili na neki drugi način prekršile ugovor s Gradom Zagrebom.

Navedeni su podaci predstavljeni su na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskom Poglavarstvu, a rezultat su sedmomjesečne istrage koju je provelo Povjerenstvo za kontrolu korištenja prostora u vlasništvu Grada Zagreba.

Zdravko Čokić, posebni savjetnik Milana Bandića i predsjednik povjerenstva, istaknuo je da je ovo prvo povjerenstvo koje se bavi ovakvom djelatnošću te da je uočilo brojne nepravilnost: "Obavili smo 316 očevida za 274 poslovna prostora, a za 70 prostora tijekom očevida nisu zatečeni korisnici. Problemi s kojima smo se susreli su da neke udruge imaju neopravdano velik prostor za djelatnost kojom se bave, a druge djeluju u skučenom prostoru.

Neke udruge su se bez dozvole proširile na susjedne prostore i koriste veći prostor od ugovorenog koji dodatno ne plaćaju. Također, voditelji nekih udruga prostore koriste za djelatnosti trgovačkih društava kojima su vlasnici. Pojedini prostor su bez dozvole Grada dane u podzakup trećim osobama. Određeni broj udruga do Zagreba dobiva subvencije za plaćanje zakupnine, a ostavaruju prihod veći od nekih obrtnika ili trgovačkih društava."

Čokić je i poimence istaknuo neke udruge, političke stranke i društva koja nepropisno koriste gradske prostore i za koje povjerenstvo predlaže iseljenje. Stranaka Akcija socijaldemokrata hrvatske, prostor od 180 m2 koji je dobila na korištenje u ulici Frane Petrića, dala je u podzakup odvjetničkom uredu.

Prostor političke stranke Hrvatski istinski preporod koju je osnovao Miroslav Tuđman, u Deželićevoj ulici, koristi tvrtka Hrvatski informativni centar.

Klub Zagrepčana, čiji je osnivač poznati zagrebački odvjetnik Silvije Degen, ima prostor od 172 m2 u Cesarčevoj ulici za koje prema izvješću povjerenstva već niz godina ne plaćaju naknadu za korištenje ni režije.

Zanimljiv je i slučaj Hrvatsko kanadskog društva čiji je osnivač gradski prostor pretvorio u stan. Radio Cibona se također nalazi u gradskim prostorima, a Čokić je najavio da će vjerojatno tamo i ostati jer su važan zagrebački mediji.

Prostor u Palmotićevoj ulici u kojem se nalazi Cibona na korištenje je dobio Hrvatski olimpijski odbor koji je prostor dao u podzakup Radiju Ciboni. Čokić za cijelu situaciju krivi HOO, koji prostor ne koristi kako bi trebao.

Pokušat će se riješiti i komplicirana situacija zagrebačkog kluba Močvara, najavljeno je na današnjoj konferenciji, a glavni pregovarač u ovom slučaju bit će član Gradskog poglavarstva zadužen za kulturu Duško Ljuština.

Naime, Udruženje za razvoj kulture "URK" od Zagreba je još krajem 2002. na korištenje dobilo prostor od 260 m2, u kojem se sada nalazi Močvara, za odvijanje kulturnih programa. Prema nalazu povjerenstva URK je ubrzo osnovao trgovačko društvo Močvara d.o.o. čije je sjedište na Trnjanskom nasipu i koje se nelegitimno koristi cijelom površinom objekta Močvara od 2.646 m2 i pripadajućim zemljištem površine gotovo 16 tisuća m2.

U prostoru Močvare niotkuda pojavljuje se i korisnik Savez za centar za nezavisnu kulturu i mlade (predsjednik udruge je Teodor Celakoski) koji je u jednoj od dvorana otvorio privremeni Ilegalni centar za kulturu. Povjerenstvo je utvrdilo da Savez za centar za nezavisnu kulturu i mlade financira uređenje velike dvorane, čija je površina 450 m2, u Močvari koja je iznajmljena TV Novoj za snimanje emisija.

URK je sklopio ugovor o sponzorskoj suradnji sa društvom CORE MEDIA d.o.o. na rok od 6 mjeseci za mjesečni iznos od 20 tisuća kuna kojim se CORE-u daje pravo korištenja velike dvorane. CORE ugovara poslove sa TV Novom za snimanje emisija u navedenoj dvorani.

Gradonačelnik Milan Bandić najavio je kako će sada Grad moći pravedno raspodijeliti gradske prostore na korištenje, što očito do sada nije bio slučaj.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika