18.01.2008. / 11:03

Autor: Igor Ćutuk

MIMICA

Slovenija želi zloupotrijebiti položaj predsjedateljice EU-om

Bivši ministar europskih integracija tvrdi da Slovenija želi riješiti neka otvorena pitanja s Hrvatskom koristeći svoju poziciju predsjedateljice Europskom unijom

Slovenija pokušava zloupotrijebiti situaciju položaja predsjedateljice Europskom unijom i tako utjecati na rješavanje nekih bilateralnih pitanja koja postoje između nje i Hrvatske.

Izjavio je to jutros u emisiji Poligraf Hrvatskoga radija bivši ministar europskih integracija Neven Mimica. "Na djelu je za europsku praksu neobična situacija zloporaba položaja predsjedateljice", rekao je Mimica.

Akademik Davorin Rudolf, gostujući u emisiji, rekao je kako je osobno u nekoliko navrata primijetio da Rupel vodi kratkovidnu politiku. Hrvatska i Slovenija osuđene su na susjedstvo, rekao je Rudolf, dodavši kako postupci slovenskoga ministra vanjskih poslova samo razvijaju animozitet prema Sloveniji i Bruxellesu. Smatra zadatkom hrvatskih političara i intelektualaca da se tomu suprotstave.

Bivši ministar vanjskih poslova Tonino Picula u intervjuu za današnji Novi list također se složio da Slovenija pokazuje "začudnu dosljednost u nastojanju da vlastite interese prikaže kao interese Europske unije". "Znamo da je Rupelov način uvijek incidentan, ali o hrvatskoj diplomaciji ovisi hoće li ga Europska unija prihvatiti. Rupelovština ne može proći", smatra Picula.

Zvonimir Šeparović, koji je obavljao dužnost ministra vanjskih poslova u vrijeme međunarodnog priznanja Hrvatske, u izjavi za HINA-u izrazio je uvjerenje kako Hrvatska mora oštro prosvjedovati i prijaviti Europskoj uniji i Vijeću Europe predsjedatelja Vijeća ministara Dimitrija Rupela zbog, kako je naveo, nedopuštenog, nezakonitog i agresivnog ponašanja, ali i Rupelova posjeta Haaškom sudu gdje je želio ispitati stupanj suradnje Srbije s tim sudom.

"To je eklatantan primjer grubog političkog miješanja u rad suda i još jedan dokaz da je taj sud postao puka politička platforma za različite interese koji nisu i interesi nezavisne pravde", tvrdi Šeparović u izjavi za HINA-u.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika