22.01.2008. / 09:08

Autor: Marko Biočina

IZBORI U SRBIJI

Srbi iz Hrvatske glasali za Nikolića

Izbore je obilježio slab odaziv, na tri glasačka mjesta u Zagrebu, Vukovaru i Rijeci glasovalo tek 160 ljudi

Srpski državljani koji žive u Hrvatskoj jučer su glasali na srpskim predsjedničkim izborima i, sudeći po informacijama srpske ambasade u Zagrebu, podržali radikala Tomislava Nikolića, piše Index.hr. Ipak, izbore je više od toga obilježio slab odaziv. Tako je na tri glasačka mjesta u Zagrebu, Vukovaru i Rijeci glasovalo tek 160 ljudi. Nikolić u dobio 39,57 posto, a njegov najveći konkurent, aktualni predsjednik Boris Tadić, 35,45 posto glasova. Zanimljivo je da je taj rezultat gotovo identičan ukupnom rezultatu srpskih izbora.

SDSS-ov potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac komentirao je pobjedu čovjeka koji i dalje otvoreno propagira ideju Velike Srbije rekavši kako to nije dobro, ali je razumljivi. "Ne kažem da je dobro, ali mi je to razumljivo. Zar očekujete da se stavovi Hrvata koji su na radu izvan države ne poklapaju sa stavovima onih koji glasaju u Hrvatskoj?", rekao Uzelac.

On se slaže s mišljenjem Milorada Pupovca koji smatra kako se radi o "premaloj brojci onih koji su izašli na birališta da bi se moglo govoriti o većinskom stavu Srba u Hrvatskoj".

Pupovac je izrazio nadu kako će pobjedu u drugom krugu srpskih predsjedničkih izbora ipak odnijeti Boris Tadić te kako će Srbija nastaviti s demokratskim reformama. "Za očekivati je da će Tadić pokupiti birače slabijih kandidata, i da će pokušati probuditi interes onih koji su apstinirali. Ukoliko to uspije on može biti pobjednik, a Srbija ostaje na putu reformi i procesa demokratizacije koja je započela prije sedam - osam godina. Ukoliko se to ne dogodi, onda se otvara prostor za krizu u samoj regiji", rekao je Pupovac.

Vezane vijesti

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

Predstavnici Europske unije pozvali su u četvrtak novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da "riječima i djelima" igra pozitivnu i konstruktivnu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika