23.01.2008. / 08:45

Autor: Katarina Zorić

SASTANAK O POSKUPLJENJIMA

Hoće li Sanader uspjeti dogovoriti mir do proljeća?

Domaćin današnjeg sastanka bit će Ministarstvo gospodarstva, a pozvani su Hrvatska udruga poslodavaca, sindikalne središnjice, udruge općina, gradova i županija te Udruga potrošača

Danas će se sastati predstavnici Vlade, poslodavaca, sindikata, lokalnih vlasti i potrošačkih udruga kako bi razgovarali o politici cijena i poskupljenjima na temu "Problematika utvrđivanja cijena i donošenja odluka iz nadležnosti jedinica lokalne i područne samouprave".

Hoće li Sanader uspjeti uvjeriti poduzetnike i lokalne vlasti da se do proljeća suzdrže od povećanja cijena, još je neizvjesno. Naime, kako piše Večernji list, neovisni analitičari smatraju da je to možda maksimalan domet toga skupa s obzirom na to da se u kratkom roku malo što drugog može učiniti. Prema njihovom mišljenju, trenutno sve ovisi o njegovu političkom umijeću, a i uvjeravanje sudionika skupa neće biti jednostavno s obzirom na to da opozicijski SDP koji drži vlast u Zagrebu, Rijeci, Velikoj Gorici i mnogim drugim gradovima poručuje kako inflaciju mnogo više potiče Vlada svojom politikom nego što to čine lokalne vlasti.

Domaćin današnjeg sastanka bit će Ministarstvo gospodarstva, a pozvani su Hrvatska udruga poslodavaca, sindikalne središnjice, udruge općina, gradova i županija te Udruga potrošača. Inicijalni povod bila je inflacija koja je u prosincu dosegnula rast od 5,8 posto, no u međuvremenu se zabrinjavajući rast cijena hrane i energenata podudario s nenadanom krizom na burzama.

Iako se očekuje da će prema Vladi ići prijedlozi da smanji poreze i doprinose te da time ublaži unutarnje neravnoteže i vanjsku krizu, neki makroekonomisti kažu da trenutna situacija nije dobra za takve poteze. Prema njihovom mišljenju, to bi vodilo povećanju proračunskog deficita, što bi uz rastuću inflaciju i visoki vanjski dug vodilo produbljenju krize.

Sanader bi danas mogao uvjeriti poslodavce i lokalne vlasti da se suzdrže od poskupljenja do proljeća, kada na tržište počinju dolaziti sezonski poljoprivredni proizvodi. Nakon toga građani bi, prema nekim predviđanjima, lakše podnijeli poskupljenja energenata i komunalija.

Trenutačno je na udaru cijena najviše urbano stanovništvo. U analizi pripremljenoj za današnju sjednicu tvrdi se, među ostalim, da u ukupnim izdacima stanovništva udio hrane u Hrvatskoj doseže 28 posto. U Češkoj, Poljskoj i Sloveniji, prema podacima Ekonomskog instituta Zagreb, udio hrane ne premašuje od 15 do 20 posto.

Neovisni analitičari kažu da u Hrvatskoj još nisu dovoljno razvijeni konkurentski uvjeti te da nema infrastrukture koja bi domaćim proizvođačima hrane omogućila da i sami budu konkurentniji. U tim okolnostima, kako procjenjuju neovisni analitičari, država bi trebala planirane investicije u cestogradnju preusmjeriti u energetiku i prehrambenu infrastrukturu.

Sever želi razgovarati o poskupljenju komunalija

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever nada se da je današnji sastanak početak traženja rješenja koja će građanima olakšati život. Sever očekuje da se na sastanku razgovara o svim poskupljenjima, a posebno o rastu cijena komunalnih usluga.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika