23.01.2008. / 14:09

Autor: Katarina Zorić

EUROPSKA UNIJA

Swoboda: "Predložit ću potvrdu pristupnog sporazuma s RH"

Swoboda je istaknuo da se pregovori moraju završiti krajem 2008. ili na samom početku 2009. godine jer sadašnji saziv Europskog parlamenta svoju zadnju sjednicu održava u travnju 2009. godine

U novom izvješću koje će predstaviti sljedeći tjedan, izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda ostat će pri tome da sadašnji saziv Europskog parlamenta pristane na hrvatski pristupni sporazum s Europskom unijom, javlja HRT. Na sastanku Radne skupine za Hrvatsku pri Odboru regija u Bruxellesu, Swoboda je hrvatskoj Vladi sugerirao da učini sve što je moguće kako bi se pristupni pregovori mogli zaključiti do kraja ove godine.

Swoboda je istaknuo da se pregovori moraju završiti krajem 2008. ili na samom početku 2009. godine jer sadašnji saziv Europskog parlamenta svoju zadnju sjednicu održava u travnju 2009. godine. Naime, potrebno je dva do tri mjeseca da se sporazum pripremi, napiše i prevede na sve jezike i u tom bi slučaju mogao doći na dnevni red Europskog parlamenta u travnju 2009. godine.

"U suprotnom, Hrvatska bi mogla izgubiti šest do devet mjeseci s obzirom na to da proces ratifikacije u zemljama članicama ne može početi dok Europski parlament ne da svoj pristanak. Novi saziv Europskog parlamenta koji će biti izabran u lipnju 2009. godine, na početku svoga mandata imat će puno posla na izboru nove Komisije, tako da bi hrvatski pristupni ugovor mogao pasti u drugi plan", rekao je Swoboda.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku najavio je da će sljedeći tjedan na vanjskopolitičkom odboru Parlamenta predstaviti prijedlog izvješća za Hrvatsku te je dodao da očekuje njegovo usvajanje u travnju ili svibnju.Predstavljajući ukratko sadržaj svoga prijedloga izvješća, Swoboda je rekao da će biti istaknuti pozitivni pomaci "koji su neosporno postignuti". Od osjetljivih pitanja bit će spomenuta reforma pravosuđa, na kojoj ima dosta posla, te borba protiv korupcije. "Korupcija se ne može brzo suzbiti, ali Hrvatska mora imati strogi obvezujući program i sustavni plan za borbu protiv nje", naglasio je Swoboda.

Bit će istaknuta i potreba gospodarskih reformi, posebice u brodogradnji. Osjetljivo bi moglo biti i pitanje granica sa susjedima i ZERP. "Kada je riječ o ZERP-u ne ulazim tko je u pravu, ali Hrvatska će imati poteškoća ako se za to ne nađe rješenje", rekao je Swoboda, dodajući da i Slovenija treba pomoći kako bi se riješilo to pitanje.

Predstavnik Europske komisije Thomas Hagleitner istaknuo je da su prioritetna pitanja pravosuđe, borba protiv korupcije i restrukturiranje brodogradnje. Hagleitner kaže da bi Europska komisija htjela vidjeti konkurentnu brodogradnju u Hrvatskoj jer im nije cilj da se brodogradilišta zatvore, nego da opstanu na jedinstvenom europskom tržištu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika